ubrzavanje inflacije / Rast inflacije donosi i veće rate kredita, stručnjak tvrdi: 'Nećemo doživjeti scenarij kao sa švicarcem'

Rast inflacije uskoro donosi i veće rate kredita – u prosjeku će na godišnjoj razini narasti za 1800 kuna

17.5.2022.
21:45
VOYO logo

Gospođa Marina Pepelnjak iz Zagreba godinama vodi detaljnu evidenciju potrošnje. U svega dva mjeseca troškovi života ovoj su zagrebačkoj obitelji porasli s 3 i pol, na gotovo 6 tisuća kuna.

"Prosječna obitelj, svaki mora imati 1000 eura plaću. Muž je godinama na istoj, ja sam godinama na istoj, a cijene idu gore", priča Marina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim troškova života, 800 kuna više plaća i režije. Svaki mjesec treba podmiriti i ratu kredita za stan. Na pola su puta, čeka ih još 15 godina otplate. Rast kamata je neizbježan.

Image
potvrdila zamjenica guvernera /

'Ako kamate porastu za 1 postotni poen, za 1800 kn godišnje porast će i otplata stambenih kredita'

Image
potvrdila zamjenica guvernera /

'Ako kamate porastu za 1 postotni poen, za 1800 kn godišnje porast će i otplata stambenih kredita'

"Kamata je promjenjiva, nitko ne priča kolika će biti, što će biti. Mi možemo sad imati 3600, a za godinu dana može biti 4600 i to mi nitko ne može reći, tako da se ja bojim što donosi budućnost", govori Marina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rast će biti postepen'

Kako je to kad ti rata kredita naraste preko noći, najbolje znaju članovi Udruge Franak.

"Ne vrijedi nikome paničariti ako već ima kredit. Kakav kredit ima, kako ga je ugovorio tako ga mora otplaćivati, dakle razloga za paniku nema jer promijeniti ništa ne možeš, što će biti – bit će", kazao je Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kretanje kamatnih stopa usko je povezano s inflacijom, no kreditni posrednik Vjeko Peretić umiruje.

"Taj rast koji se najavljuje događat će se postepeno i dugoročno i ići će u koracima po 0,25 postotnog poena, tako da nećemo doživjeti onaj scenarij koji je bio sa švicarskim frankom", kazao je Peretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primjeru stambenog kredita od 75 tisuća eura s rokom otplate od 15 godina i kamatnom stopom od 4 posto, s povećanjem od 0,5 postotnih poena - rata raste za 150 kuna mjesečno, odnosno 1800 kuna godišnje. U slučaju da kamata naraste za 1 postotni poen, rata je veća 290 kuna na mjesec, godišnje - više od 3500 kuna.

Jedno od mogućih rješenja je reprogramiranje kredita s još uvijek niskim kamatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One se kreću negdje oko 2,5 posto ovisno o vremenu fiksiranja, i upravo to fiksiranje odnosno zaključavanje kamatne stope na sljedećih 10 godina vam omogućava miran san i da ne morate brinuti o inflaciji i o porastu kamatne stope", objašnjava Peretić.

U tom slučaju, s kamatom od 2,5 posto godišnje ćete uštedjeti nešto više od 4800 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Vlada reagirati?

Jedno je sigurno – rast kreditnih rata bit će dodatni udar na standard. Pitali smo i premijera Andreja Plenkovića hoće li ponovno reagirati.

"Kad god je bilo ključno, onda smo intervenirali i ako situacija bude takva da vidimo da taj trend raste reagirat ćemo ponovno", kazao je premijer i dodao da je to zadnja opcija, ali da je moguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je samo hoće li reakcija stići dovoljno brzo.

"Ali ako se ne djeluje relativno brzo, ovdje više ne govorimo o mjesecima ili godinama, govorimo o tjednima i prelijevanje negativnih posljedica neće biti zaustavljeno", tvrdi Neven Vidaković, financijski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi već sad teško žive - a ukoliko izostane vladina intervencija moglo bi biti i gore.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo