upisi u tijeku / Raste interes za STEM zanimanja među učenicima: Neke gimnazije uvode prijamni

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Počeli upisi u srednje škole za gotovo 50 tisuća učenika i trajat će do 10. srpnja

29.6.2018.
9:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U ponedjeljak su počeli upisi u srednje škole za gotovo 50 tisuća učenika i trajat će do 10. srpnja. Kao i svake godine do sada, najviše učenika želi upisati gimnazijske programe.

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga u Zagrebu već zaprimila čak 1819 prijava, čak 200 više nego lani, ali škola može primiti 245 učenika, piše Jutarnji.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je škola posljednjih godina jako popularna među učenicima, a veliko zanimanje vlada za dvojezični program, gdje je dosad 195 prijava, a ima 26 mjesta. Što se tiče dvojezičnog programa, naši su se nastavnici u sklopu Erasmus programa usavršavali u Velikoj Britaniji i očito je da se dobar glas širi među učenicima" rekao ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatko Stić i dodao kako škola organizira prijamni ispit 4. srpnja.

Zbog velikog interesa po prvi put uvodi prijamni ispit gimnazija Tituša Brezovačkoga u Zagrebu, a zbog pada sustava u ponedjeljak došlo je do problema zbog čega im se sporo učitava broj prijavljenih učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lani smo morali upisati pet razreda jer nam se prijavilo 135 učenika s ocjenom 5.0, a možemo ih primiti samo 112. Problem je u tome što nemamo prostornih uvjeta za pet razreda pa smo se ove godine odlučili za prijamni ispit. Zbog toga dosad imamo samo 80-ak prijavljenih", objasnio je odluku ravnatelj Damir Jelenski.

>> Počeli upisi u srednje škole: U četiri sata zaprimljeno više od 50 tisuća prijava!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih godina također zabilježen rast za zanimanja STEM područja pa tako i ove.

"Mislim da je tu velika uloga javnosti i medija, a čini se da učenici, više nego njihovi roditelji, shvaćaju da je budućnost u STEM području. Također, dio učenika već sada razmišlja o tome da će zahvaljujući STEM području lakše naći posao izvan Hrvatske", komentira Blanka Pedišić, ravnateljica gimnazije Franje Petrića u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za gimnaziju Franje Petrića prijavilo se 500 učenika, a oni imaju mjesta za samo 84 i to dva razreda opće gimnazije i dva prirodoslovno-matematičke gimnazije.

I u Čakovcu vlada veliki interes vlada i za gimnazijski program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do jučer se prijavilo 478 učenika. Mjesta ima za 168 učenika u sedam razreda, i to pet razreda opće, jedan razred prirodoslovno-matematičke i jedan razred jezične gimnazije. U našoj školi imamo dugu tradiciju STEM područja. Budući da posljednjih godina vlada sve veće zanimanje za to područje, napravili smo kurikulum na razini škole koji učenicima opće gimnazije omogućava fakultativne i izborne predmete iz STEM-a" rekla je ravnateljica gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu Tea Dragić Runjak.

Mnoge škole ne održavaju posebne provjere znanja, a učenici mogu prijaviti šest srednjih škola preko Carnetovog sustava Upisi.hr. Učenici moraju poredati škole po prioritetu tako da na prvo mjesto stave školu koju najviše žele upisati, zatim drugu, treću i tako redom, prenosi Jutarnji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo