desetljeće poskupljenja? / Rastu cijene energije! Stručnjak: 'Prestat će kada EU bude ugljično neutralna, za 30 do 40 godina'

Sudeći po dvostruko većoj ponuđenoj cijeni struje za Vladu, Sabor i Pantovčak - građane očekuje prilično poskupljenje

9.1.2022.
8:00
VOYO logo

I dok iz Vlade do sada pokušavaju minozirati problem koji je sve bliže, stručnjaci upozoravaju da poskupljenjima nema kraja idućih desetljeća.

"96 stanova se grije u ovoj zgradi. Palimo grijanje u šest i gasimo u deset. Cijela zgrada mjesečno potroši 11 100 kubika, ovisno je li zima jača ili blaga“, kaže nam predstavnik stanara jedne zagrebačke zgrade, Nikola Bunjevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To košta oko 34 i pol tisuće kuna. Za ovu bi zgradu taj iznos mogao skočiti mjesečno za dodatnih 7000 kuna od 1. travnja kada je najavljeno poskupljenje.

"To će ugroziti naš standard. Pogotovo u našoj zgradi gdje je veliki broj umirovljenika. A znate kakve su mirovine", dodaje Bunjevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako građani to još ne vide na svojim računima, cijena struje i plina od jeseni je narasla za dvadesetak posto. A čak duplo skuplja struja ponuđena je Vladi, pa je natječaj uoči Nove godine poništen. Koliko će cijene još narasti, nitko ne zna.

Image
ŠTO SAD? /

Država raspisala natječaj za struju i plin, stigla ponuda za Vladu, Sabor i Pantovčak 58% skuplja od plana

Image
ŠTO SAD? /

Država raspisala natječaj za struju i plin, stigla ponuda za Vladu, Sabor i Pantovčak 58% skuplja od plana

"To je teško reći koliko će poskupjeti jer će opskrbljivači izračunati svoju tarifu kojom će biti van gubitka. Za građane je u krajnjoj liniji svejedno jel' plaćaju skuplji plin ili plaćaju jeftinije plin pa kasnije podmiruju gubitke Gradske plinare Zagreb“, objašnjava Igor Dekanić, stručnjak za naftno i plinsko gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer jeftinoj je energiji, kaže, odzvonilo. A sada na vrata kuca inflacija.

"Upravo zbog toga jer je energija nužna. U domaćinstvima, industriji, trgovini, za sve vrste gospodarskih aktivnosti. Zbog toga energija uvijek utječe na inflatorne pritiske“, dodaje stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od petine Hrvata već živi izuzetno teško. Veći će ih računi dodatno osiromašiti.

"To treba presresti s povećanjem plaća i mirovina. Poskupjeli plin i struja izravno će utjecati na poskupljenje svih drugih dobara i usluga. Pa će tako to biti dvostruki udarac na kućne budžete građana“, komentirao je Krešimir Sever,  predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A građani skuplju energiju već osjete kroz skuplju hranu. I bit će sve teže, upozoravaju stručnjaci.

"Kraj će doći onog časa kada Europska unija i mi zajedno s njom postanemo ugljično neutralni. A to će biti za 30 - 40 godina", rekao je Dekanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je vlada najavila da će ograničiti rast cijena energije na 4 posto. Ostaje vidjeti hoće li i naša Vlada učiniti isto ili će građani ipak morati zavrnuti ventile.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo