uputa ministarstva / Rat Divjak i Barišića zbog Fakulteta hrvatskih studija: 'To je pokušaj pritiska i zastrašivanja'

Image
Foto: Marko Prpic/Goran Stanzl/PIXSELL

Fakultet je podnio kaznenu prijavu protiv ministrice Općinskom državnom odvjetništvu

17.1.2020.
12:13
Marko Prpic/Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je u petak pokušajem pritiska i zastrašivanja prijavu koju je protiv nje u četvrtak podnio Fakultet hrvatskih studija "zbog kaznenoga djela protiv službene dužnosti".

"U trenutku kada inzistiramo na provođenju zakonom pripisane procedure osnivanja fakulteta, ovakav postupak tumačim kao pokušaj pritiska i zastrašivanja. Posebice kada se očekuje da se ustanova financira od strane poreznih obveznika i to bez mogućnosti bilo kakvog nadzora", ističe ministrica Divjak u povodu upravnoga spora koji je protiv nje podnio Fakultet hrvatskih studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom cijelom procesu moj je prvi cilj zaštita interesa studenata i njihovog prava na kvalitetno obrazovanje", poručuje ministrica Divjak, navodi se u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako je u četvrtak priopćio dekan fakulteta Pavo Barišić, prijava je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a u njoj se navodi kako postoji osnovana sumnja da je ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrici se stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. godine do 15. siječnja 2020. godine nije izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

MZO: Kaznena prijava uslijedila nakon upute Hrvatskim studijima

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u priopćenju ističe da je kaznena prijava uslijedila nakon što je Hrvatskim studijima u četvrtak poslana uputa kako bi se zaštitilo studente i poštovalo proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MZO u uputi poziva Fakultet hrvatskih studija da sukladno Zakonu o ustanovama Ministarstvu dostavi na prethodnu suglasnost akt o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

U slučaju da je akt o osnivanju Fakulteta sukladan sa Zakonom, Ministarstvo će povući žalbu na upis u sudski registar, navodi se u uputi. Nakon toga je, sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, "potrebno podnijeti zahtjev za upis u Upisnik visokih učilišta Ministarstva, a kako bi visoko učilište moglo započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija", stoji u uputi Ministarstva Fakultetu hrvatskih studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako visoko učilište ne podnese zahtjev radi ocjene sukladnosti osnivačkog akta Fakulteta sa Zakonom, Ministarstvo će čekati ishod žalbenog postupka, odnosno Rješenje Visokog trgovačkog suda vezano uz upis Fakulteta u sudski registar. Ovisno o ishodu žalbenog postupka Fakultet će biti dužan podnijeti zahtjev za ocjenu sukladnosti akta o osnivanju Fakulteta sa zakonom ili zahtjev za upis istoga u Upisnik visokih učilišta", zaključuje se u uputi MZO.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo