bit će napeto / Rat susjeda, atmosfera podjele u selu. Trilj i Dugi Rat. Kum na kumčeta: 'To vam je u malim mistima normalno'

Frane je u prvom krugu dobio 179 glasova više i u fotelju želi kao HDZ-ov kandidat dok njegov kum na to cilja s nezavisne pozicije, ali tu nastaje zaplet, jer i on je još uvijek član HDZ-a.

27.5.2021.
7:00
VOYO logo

Fokus je najčešće na ovim velikim, razvikanim utrkama. Ali jednako uzbudljiva i žestoka je Drugo Krugaška bitka u malim mistima. U nedjelju je pripetavanje u ukupno 87 općina i 56 gradova. Na jugu je posebno zanimljivo. Dugi Rat je politički najaktivnija općina u državi. Kolege iz Slobodne prošle su sve liste i utvrdile da nigdje baš nigdje od svih 428 općina u Hrvatskoj nije bilo čak 10 kandidata za načelnika u prvom krugu.

Bio je bogat izbor

Jedino su Dugoraćani imali tako bogat izbor, a na kraju u nedjelju će odluka biti između Tonćia i Frane, kuma i kumčeta. Napeto je i u srcu Zagore, u Trilju, gdje su dva Ivana dobila istih 42% u prvom krugu i gotovo sigurno će par listića na jednu ili drugu stranu odlučiti o tome tko će biti gazda mista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se vidi, sve se čuje, svi sve znaju, sakrit se ne može. U politički najaktivnijoj hrvatskoj općini plakati su na svakom koraku, osjeti se miris demokracije.

''Tonći je, u biti, kršteni kum Frani. Sa Daliborom, njegovim ocem, najbolji prijatelj cili život. A i Dale i Tonći su igrali za moju ekipu mali balun. Ja sam ih vodija tako da znam svakog od njih. Odlični ljudi, jedan i drugi. Ovi ima malo škole, malo iskustva, malo više, dobru ekipu je skupia oko sebe, a ovi je HDZ. Tako... Vidit ćemo šta će bit'', rekao je Goran Tičić iz Dugog Rata.

Dugoraćani će za načelnika odabrati Tonćija Bauka ili Franu Marčića. Tonći je kum i Frane njegovo kumče.

''Podijeljena su mišljenja jer ovi bi moga ovo, ovi bi moga ono, al’ mi puno očekujemo, a malo dobivamo do sada'', kazao je Darko Oćasić iz Dugog Rata.

''Nema ništa da je vani na plakatu, a plakati bi morali bit za ove i za one uvijek da se zna šta ćemo napravit'', izjavio je Jugoslav Ercegović iz Dugog Rata.

''Još ćemo razmislit, al’ ovi mlađi mi se čini, Frane Marčić, mi se čini nekako pogodniji za načelnika'', komentirao Boris Banić iz Dugog Rata.

Frane je u prvom krugu dobio 179 glasova više i u fotelju želi kao HDZ-ov kandidat dok njegov kum na to cilja s nezavisne pozicije, ali tu nastaje zaplet, jer i on je još uvijek član HDZ-a.

''Oni će napravit sve, kako sam se kandidirao kao nezavisni, da me isključe iz stranke. Sa svojim kumčetom mogu razgovarat i popit kavu kad god hoću, to nije uopće sporno. A politička utakmica je nešto drugo'', rekao je Tonći Bauk, kandidat za načelnika Dugog Rata.

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

EKSKLUZIVNO Zadnja anketa prije drugog kruga u Rijeci. Neodlučni možda presude o gradonačelniku u zadnjim trenucima

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

EKSKLUZIVNO Zadnja anketa prije drugog kruga u Rijeci. Neodlučni možda presude o gradonačelniku u zadnjim trenucima

Užarena amtosfera

''To je u tome, malome mistu amo reć, pod navodnike, normalno. Međutim, ne vidim problem, ja svog kuma cijenim i poštujem i cijenit ću ga i poštovat i nakon 30.5. '', kazao je Frane Marčić, kandidat za načelnika Dugog Rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daleko od Dugratske obale, u srcu Zagore u Trilju, gradiću uz Cetinu, pred drugi je krug ništa manje užarena atmosfera.

Nakon što su zajedno činili vodeći politički dvojac od 2009. godine pa sve do ovih lokalnih izbora HDZ-ov Ivan Bugarin i njegov dosadašnji stranački kolega Ivan Šipić u utrku za gradonačelnika krenuli su samostalno. Sada se bore za svaki glas. Bivši HDZ-ovac Šipić u prvom je krugu osvojio tek 24 glasa više pa Triljani shvaćaju kako će, u drugom krugu, utrka biti krajnje neizvjesna.

Nije baš da vlada atmosfera žestoke podjele ili rat susjeda, ali nije ni daleko od toga.

''Brat, sestra, iz kuće su različito. A da ne govorim zaseoci. 22 sela su tu ipak različita i to.. Podjela postoji, al' nije toliko zločesta nego utakmica – svak navija za svoga i gotovo. Ko pobijedi – opet smo prijatelji veliki'', opisao je Nedeljko Živaljić iz Trilja.

''Ovdje su sve HDZ-ovci, a pošto je Šipić izaša iz HDZ-a. Ja sam HDZ-ovac otkad je hrvatske države. Nikad nisam bija protiv stranke, neću bit ni sada'', rekao je Stipe Svalina iz Trilja.

Kandidat HDZ-a Bugarin danas se ispričao obavezama, a njegov protukandidat kaže:

''Ja ne glumim neku facu što oni rade, da okreću leđa onim ljudima koji su njih stvarali. To oni rade sada meni. Žele obrisati pod sa mnom'', kazao je Ivan Šipić, kandidat za gradonačelnika Trilja.

Svi naši sugovornici svjesni su da će u nedjelju svaki listić biti presudan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo