Borba s virusom / Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić za RTL Danas: 'Narod najbolje razumije kada ga se kresne po džepu'

Hrvatska je rekorder po broju aktivnih slučaja na 100.000 stanovnika

12.12.2020.
18:30
VOYO logo

Prvo mjesto na ljestvici na kojoj nitko ne želi biti prvi - među 31 europskom zemljom, Hrvatska je rekorder po broju aktivnih slučaja na 100.000 stanovnika.

Na pitanje koliko zbog pandemije ispašta cijeli zdravstveni sustav za RTL odgovara Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku pandemije više od 250 naših zaposlenika je raspoređeno u druge bolnicama, prvenstveno u Zagrebu, ali nešto je otišlo i u druge županije. Jednostavno moramo surađivati, ali polako osjećamo da smo i mi kadrovski iscrpljeni jer uz ovih 250, imamo oko 100 koji su pozitivni na koronavirus i oko 200 koji su u samoizolaciji. Ali još uvijek se dobro nosimo", poručio je Ćorušić.

Image
pazite na svoje zdravlje /

Ravnatelj Rebra: 'Ne zanemarujte preglede. Doći će do porasta malignih oboljenja zbog pandemije'

Image
pazite na svoje zdravlje /

Ravnatelj Rebra: 'Ne zanemarujte preglede. Doći će do porasta malignih oboljenja zbog pandemije'

Onkološkim pacijentima također su potrebni respiratori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo prema zahtjevu Ministarstva zdravstva popisali sve respiratore koje imamo, to je bilo 146 u travnju ove godine za vrijeme lockdowna. 31 smo posudili drugim bolnicama i treba ljudima reći da su respiratori vezani uglavnom za anesteziološke aparate, jedinice intenzivnog liječenja i nešto ih ima u sobama za buđenje nakon operacije. Prema tome, nama su sada uska grla postale jedinice intenzivnog liječenja jer jednostavno tamo gdje imate osam postelja s osam respiratora, sada je šest. Nastala je redukcija programa i nemoguće je to izbjeći", rekao je Ćorušić.

Ravnatelj je zabrinut i oko visokog broja preminulih od posljedica bolesti COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaista brojke nisu obećavajuće, one su realne. Hrvatska je tu gdje je. Mislim da je jedini način da se smanji broj umrlih da svi zajedno poštujemo mjere propisane od strane Vlade", izjavio je Ćorušić.

Broj novozaraženih i dalje ne pada usprkos zatvaranjima kafića, restorana i drugih objekata u kojima se ljudi mogu družiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bila izjava: "Dva tjedna su ključna". Osobno mislim da će ove mjere dati rezultate, pogotovo redukcija posjetitelja u shopping centrima. Ono što je važno reći, mi se kao zajednica moramo držati mjera i ako kazne za prekršitelje budu strože. Narod najbolje razumije kada ga se krsne po džepu. Ja nisam epidemiolog i jesmo li zakasnili ili nismo, to pitajte ljude iz Stožera", rekao je Ćorušić i dodao:

"Mjere nisu zakašnjele, samo ih se narod ne pridržava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo