VINKO FILIPOVIĆ / Ravnatelj NCVVO-a: 'Plan je da 2023. svi osmaši pišu nacionalne ispite'

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko obrazovanje govorio je o planovima za budućnost glede nacionalnih ispita

2.5.2022.
21:00
VOYO logo

Na početku sljedeće školske godine u odabranim školama nacionalne ispite pisat će učenici petog razreda, a na kraju školske godine svi osmaši u svim školama. O svemu je s Vinkom Filipovićem, ravnateljem Nacionalnog centra za vanjsko obrazovanje razgovarala Zorana Čičak Kulić.

Kako je prošao prvi dan provođenja ispita? Je li bilo nepravilnosti? Što će pokazati rezultati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujući školskim koordinatorima, ravnateljima i učiteljima u 81 školi prvi dan je prošao bez ikakvih problema. Učenici su pisali test iz hrvatskog jezika, a onda kratki sastavak, a prema informacijama koje smo dobili iz škola učenici su bili zadovoljni. Naravno, i mi u Nacionalnom centru budući da se po prvi put nakon 15 godina ponovno provode Nacionalni ispiti stoga nam je bilo jako važno da taj početak bude besprijekoran kao što se i dogodilo."

Mnogi već sada nacionalne ispite nazivaju državnom maturom. Kada će oni to zapravo postati? Kada će postati jedan od kriterija za upis u srednje škole?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nacionalni ispiti nisu mala matura kako se to često kolokvijalno zove. Njihov cilj je u ovom trenutku prije svega da jednim standardiziranim ispitima dobijemo povratnu informaciju o razini postignuća učenika iz predmeta iz kojih pišu nacionalne ispite. Hoće li ubuduće poprimiti određene oblike jednog od kriterija upisa u srednje škole, Mi ćemo u NCVVO-u napraviti sve što je potrebno da bi omogućili resornom ministarstvu da odluči u godinama koje slijede da bude jedan od kriterija za upise u srednje škole"

Image
Dunja Marušić Brezet /

Ravnateljica Prve gimnazije u Zagrebu: 'Ne znam hoće li prijemni riješiti inflaciju petica, ali će se pravednije upisivati'

Image
Dunja Marušić Brezet /

Ravnateljica Prve gimnazije u Zagrebu: 'Ne znam hoće li prijemni riješiti inflaciju petica, ali će se pravednije upisivati'

Dogodine neće biti. A za dvije godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogodine zasigurno neće biti. Plan je da 2023. godine napravimo nacionalne ispite na razini čitave populacije na učenika osmih razreda, a što će se dalje događati, to je na našem resornom ministru. Mi ćemo sve učiniti da stvorimo dobre temelje, a obrazovna politika će o tome odlučiti."

Imamo više od polovine učenike u školama koji su odlikaši, ocjene vrlo često nisu pravi odraz znanja. Mogu li nacionalni ispiti to promijeniti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nacionalni ispiti će zasigurno dijelom dati odgovor na te diskrepance između kriterija ocjenjivanja u pojedinim školama. Znamo da imamo određene škole u koje dolazi visok postotak s odličnim uspjehom. Naprosto zato što mi u Republici Hrvatskoj naprosto nemamo standardizirani oblik vrednovanja postignuća učenika i mislim da će nacionalni ispiti barem djelomično u tom pogledu riješiti pitanja hiperinflacije odlikaša. Dat će i informaciju i učiteljima i stručnim službama škola pa tako i nacionalnom centru što bi trebali činiti u poboljšanju obrazovnog sustava pa tako i po kriteriju ocjenjivanja."

Mogu li zamijeniti prijemne ispite koje mnoge škole uvode zbog velikog broja bodova učenika s puno petica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nacionalni ispiti po meni bi bili puno bolje rješenje od ovog trenutačnog. Ono je sad u ovom trenutku jedino moguće i najbolje. Prijemne ispite radi svaka škola za sebe, a ove ispite rade stručnjaci, ponajbolji učitelji iz osnovnih škola na isti način na koji smo radili ispite državne mature i u tom pogledu mogu zasigurno zamijeniti."

Ima li kakvih novosti za sljedeću godinu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da smo preuzeli model bivše administracije ministrice Divjak u kojem su hrvatski i matematika, odnosno biologija, fizika i kemija, uočljivo je da nedostaje strani jezik i u tom pogledu ozbiljno razmišljamo o uvođenju nacionalnog ispita iz stranog jezika."

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo