spor zbog smjene / Bivši ravnatelj OŠ Glina: 'Smijenjen sam po političkom ključu'; Župan: 'Ne govori istinu'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Osnovna škola Glina

Bivši ravnatelj smatra kako se radi o političkoj osveti, dok Župan tvrdi da je riječ o neistini

19.12.2018.
18:08
Nikola Cutuk/PIXSELL/Osnovna škola Glina
VOYO logo

Milan Davidović radio je u školstvu gotovo 40 godina, a dužnost ravnatelja Osnovne škole Glina obnašao je 18 godina, od 2000. godine kada je prvi put izabran i kada je, kako objašnjava za Vijesti.hr, ravnatelje birala struka, zbornica.

No s tog mjesta smijenjen je, kako on osobno tvrdi, po političkom ključu. "Sve vuče na to. Radi se o tome da sam ja mogao do 15.05.2019. ostati na čelu škole jer mi tako stoji u ugovoru o radu. Došlo je do zavrzlama po pitanju Zakona obzirom da u jednom članku stoji da moram s navršenih 65. godina otići u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nakon toga, 2017. došlo je do izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama , pa se tako u 3. članku navodi da svi ravnatelji zatečeni na svome mjestu do 31. prosinca 2016. imaju pravo koristiti svoj mandat do kraja", objašnjava Davidović.

Župan odbio njegov prijedlog za novog ravnatelja

Tvrdi kako je zbog cijele situacije tražio pravorijek Ministarstva obrazovanja i Ministarstva uprave te se javio vlastitom odvjetniku. "Pripadam Hrvatskoj udruzi ravnatelja osnovnih škola koja ima svog odvjetnika Hrvoja Kuprešaka. Ja sam mu pojasnio svoj slučaj, a on mi je kazao kako imam pravo ostati na svom radnom mjestu do kraja mandata. U konačnici, morao sam tužiti vlastitu školu nakon 40 godina", priča Davidović koji još uvijek čeka rješenje o mirovini, a njega ni dan danas nije dobio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava kako je 26. kolovoza 2018. bio na sastanku s predsjednicom školskog odbora, učiteljicom Šteficom Ponder i sisačko-moslovačkim županom Ivom Žinićem koji mu je, tvrdi, dao do znanja da podržava mogućnost da Davidović više ne obnaša dužnost ravnatelja. 

"Tražio sam da mi kažu što će se dogoditi ako odem, na koji način će sve ići. Rekao sam da imam prpiremljenu osobu, fantastičnog visokoobrazovanog čovjeka za moju poziciju, a župan je rekao da to ne dolazi u obzir jer ne pripada njegovoj političkoj opciji te da želi osobu s kojom može surađivati", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve je bilo izrežirano'

Priča kako je prosvjetna inspekcija odlučila da više ne smije biti ravnatelj škole te da je Školski odbor s četiri naprama tri glasa odlučio da ga se 14. rujna 2018. razriješi s dužnosti. "Inspektorica mi nije smjela dati zabranu rada. Trebala je razriješiti Školski odbor koji je po zakonu dužan raspisati natječaj za izbor ravnatelja 60 dana prije isteka mandata ravnatelja", tvrdi. 

Isti dana kada su ga razriješili, za v.d. ravnateljicu postavljena je gospođa Robertina Štajdohar. "Zanimljiva je činjenica da na Školskom odboru nitko nije znao da je u dnevni red uvrštena točka za postavljanje v.d. ravnatelja. Kada se pogleda, sve je bilo unaprijed izrežirano", tvrdi Davidović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio problema vezan i uz izgradnju školske dvorane?

Sada bivši ravnatelj OŠ Glina smatra kako se radi i o svojevrsnoj političkoj osveti. "Ja sam bio predsjednik ogranka HSLS-a u Glini. 2009. godine mi smo porazili na izborima najdugovječnijeg gradonačelnika iz redova HDZ-a, što se smatralo nemogućim, ali smo ih u tim izborima pobjedili. Šest godina smo uspješno vladali gradom i onda je gradonačelnik Milan Bakšić poginuo. Nakon toga je sve krenulo nizbrdo. Bio sam njegova desna ruka i savjetnik. Žinić je u to vrijeme bio predsjednik Gradskog vijeća i čak se kandidirao za gradonačelnika, no te je izbore izgubio", prepričava.

Tvrdi i kako je jedan dio problema vezan i uz izgradnju velike trodijelne sportske dvorane u vlasništvu škole. "Inicijativa mene i pokojnog gradonačelnika bila je da se dvorana radi uz školu te smo to sve napravili uz pripadajuću dokumentaciju. Žinić je inzistirao da dvorana ne bude uz školu, nego na prostoru uz katoličku ckrvu koja je udaljena kilometar od škole", priča. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijela ova situacija je žalosna jer utječe na moju mirovinu i zbog načina na koji sam se razišao s kolegama u školi", zaključuje priču Davidović.

Žinić: 'Protiv gospodina Davidovića nemam ništa, razriješio ga je MZO'

Župan Žinić u priopćenju je iznio i svoju stranu priče u ovom slučaju. "Sisačko – moslavačka županija ne miješa se u izbor ravnatelja osnovnih i srednjih škola. Kao što je poznato od sedam članova školskog odbora, tri su člana predstavnici osnivača i sukladno tome nemaju odlučujuću ulogu u izboru ravnatelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodina Milana Davidovića razriješilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Samostalni sektor za inspekcijski nadzor, Služba prosvjetne inspekcije – zagreb, a ne Sisačko – moslavačka županija, koja ni nema ingerenciju nad radnim sporovima u sustavu odgoja i obrazovanja. U Rješenju (Klasa: UP/I-600-04/18-02/00326, uRBROJ: 533-07-18-0002) stoji 'Zabranjuje se OŠ Glina, Dr. Ante Starčevića 1, 44400 Glina da u njoj Milan Davidović obavlja ravnateljske poslove' i 'Naređuje se OŠ Glina da donese odluku o razrješenju Milana Davidovića ravnateljskih poslova'. 

Izuzetno opširno i temeljito obrazloženje Rješenja možete dobiti od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ukratko, gospodin Davidović je navršio 65 godina života, a 'Člankom 130.a stavak 3. Zakona propisano je da ravnatelju školske ustanove ugovor o radu prestaje na kraju školske godine u kojoj ravnatelj školske ustanove navrši 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.' Sisačko – moslavačka županija i župan osobno imaju sa svim ravnateljima odličnu suradnju, što dokazuju i rezultati koje zajednički ostvarujemo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv gospodina Davidovića, kao ravnatelja Osnovne škole Glina, župan nije imao ništa protiv što dokazuje i činjenica da su zajednički, u njegovom mandatu pokrenuli energetsku obnovu Osnovne škole Glina vrijednu više od 5 milijuna kuna, koja se sada privodi kraju. Osnovna škola Glina je među prvim školama koje je Sisačko – moslavačka županija prijavila na navedeni projekt.

Vezano za prethodno navedeno iz svega proizlazi i kako nije točno niti može biti istina kako je župan igdje i ikada izjavio kako na mjestu ravnatelja OŠ Glina treba biti osoba na 'njegovoj političkoj liniji s kojom će moći raditi bez prepreka'", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo