HUBOL UPOZORAVA: / 'Ravnatelji ucjenjuju liječnike koji ne žele potpisati pristanak za rad iznad zakonom dopuštene granice'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Liječnici su nezadovoljni jer već dugo čekaju na izmjene Zakona o reprezentativnosti

6.12.2019.
16:12
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

U tijeku je akcija Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatskoga liječničkog sindikata (HLS) uz podršku HUBOL-a i većine većih liječničkih udruga i institucija pod geslom ''Hoću raditi zakonito'' u sklopu koje će se u iduća dva mjeseca prikupljati potpisi liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, odnosno rad dulji od 48 sati tjedno.

Liječnike i liječnice se tom akcijom poziva na usklađivanje rada s važećim zakonima Republike Hrvatske koji definiraju maksimalno dopušteni broj prekovremenih sati na 180 godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici su, podsjetimo, nezadovoljni jer već dugo čekaju na izmjene Zakona o reprezentativnosti koje bi im omogućile da sami pregovaraju o radnim i materijalnim pravima. Stoga traže strukovni kolektivni ugovor ili Zakon o plaćama liječnika.

Iz HUBOL-a su ustvrdili kako je ''iznimno zanimljivo da upravo dok traje akcija,
ravnatelj najveće zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, s najvećim brojem liječnika šalje službeni dopis s formularom kojim bi liječnici trebali dati pristanak na prekovremeni rad iznad zakonom definiranih okvira''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kako su liječnici u navedenoj ustanovi radili do sada? Zašto se samo liječnike poziva na potpisivanje takve privole? Je li ravnatelj te iste ustanove znao da su njegovi djelatnici do sada kršili zakon? Zašto je baš u ovom trenutku važna papirnata 'pokrivenost', odnosno pokušaj izbjegavanja odgovornosti upravljačkih struktura zbog ovih višegodišnjih kršenja zakona? Je li potpis liječnika da će protuzakonito raditi uopće prihvatljiv, zakonski moguć i jesu li tim potpisom voditelji ustrojbenih jedinica i ravnatelji ustanova oslobođeni odgovornosti zbog protuzakonitog rada djelatnika?'', pitanja su na koja iz HUBOL-a traže odgovore. 

Tvrde i da im ''uz ovu situaciju u KBC-u Zagreb, pristižu informacije od brojnih liječnika iz različitih ustanova o tome da uprave bolnica i voditelji pojedinih odjela, klinika i zavoda ucjenjuju liječnike koji ne žele potpisati pristanak na rad iznad zakonom dopuštene granice''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodstvo HUBOL-a istaknulo je da javno proziva i osuđuje ovakvo postupanje odgovornih osoba te upozorilo: ''Ucjene nadređenih, osim što  se ubrajaju u prisilu i zlostavljanje, predstavljaju i krajnje nelegitiman i zlonamjeran način organizacije rada liječnika, nositelja zdravstvenog sustava''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo