Smrt na Bilicama / Ravnateljica Uprave za zatvorski sustav: 'Bujas nije smijenjen zbog smrti Kristiana Vukasovića'

Očajni otac kaže da će tužiti državu sve dok ne istjera pravdu jer je njegovom sinu bilo mjesto - u bolnici

23.2.2020.
22:20
VOYO logo

Marinko Bujas više nije upravitelj zatvora u Splitu i vraćen je na svoje radno mjesto u zadarskom zatvoru.

I dok neki ovaj premještaj povezuju s tragičnom smrću 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića koji je umro u bolnici u koju je dovezen upravo iz splitskog zatvora, iz Ministarstva pravosuđa tvrde da nije smijenjen, već da mu je istekao premještaj.

18-godišnji Kristian živi samo u sjećanju svojih roditelja. Preminuo je nakon što je iz splitskog zatvora prevezen u bolnicu u teškom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuđen je zbog podmetanja požara, ali njegov otac tvrdi da mu je zbog mentalnih i tjelesnih oštećenja mjesto bilo u bolnici, a ne u zatvoru.

"24. srpnja je njemu bilo suđenje. Nakon sedam dana je ubijen u zatvoru Bilice. To je moje mišljenje. Oni kažu da nije, a ja kažem da je ubijen", ispričao je za RTL , Kristianov otac.

Stipan smatra odgovornim cijeli sustav koji nije uzeo u obzir Kristianove zdrastvene probleme. No, ne zna je li upravo zbog smrti njegova sina smijenjen upravitelj splitskog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam je li on kao osoba kriv. Mora biti cijela uprava. U zatvoru znaju. Imali su sve dokumente i tamo je osuđen. Morao je i on znati za njegov zdrastveni problem. Ne sumnjičim nikoga. Posebno ne njega. Zbog čega je smijenjen, to ne znam", kaže Vukasović.

Iz Uprave za zatvorski sustav kažu da je Marinko Bujas korektno obavljao posao i dodaju da nije smijenjen.

"Nikakvog govora nema ni o kakvoj smjeni. Isključivo se radi o tome da je istekao rok na koji je on bio 'posuđen' zatvoru u Splitu", tvrdi , ravnateljica Uprave za zatvorski sustav.

Propuste u slučaju smrti mladoga Kristiana nisu utvrdili.

"Apsolutno nema odgovornosti. S naše strane nismo našli nikakve propuste među djelatnicima zatvora u Splitu glede smrti Kristiana Vukasovića. Možda je najbolje reći da će od 1. ožujka upraviteljica zatvora u Splitu biti voditeljica Odjela tretmana", dodala je Špero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I DORH je u međuvremenu odbio zahtjev roditelja za mirnim rješavanjem spora jer nisu utvrdili vezu između postupanja državnih tijela i  mladićeve smrti.

"Ništa... Oni su dali izjavu da oni ne vide nikakve propuste i da bi on ionako umro prirodnom smrću. Što nam drugo preostaje nego podići tužbu, a to ću i napraviti. Tužit ću RH dok ne dobijem pravdu", ustrajan je očajni otac pokojnoga Kristiana.

Kristian je umro od zatajanja srca, ali je u bolnicu primljen s vidljivim ozljedama. Njegovi roditelji uvjereni su da im je jedinac umro od straha jer je mentalno bio na razini djeteta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo