hrvatska inovacija / Ravnateljstvo Civilne zaštite o box barijerama iz Brodarca: 'Kupili smo 3 kilometara tih brana protiv poplave'

Image
Foto: S. B. Babić/K. Š. Fabac/Pixsell

Ukupna vrijednost im je skoro 5,5 milijuna kuna, naveli su da su ih testirali na Brodarskom institutu

21.9.2022.
10:30
S. B. Babić/K. Š. Fabac/Pixsell
VOYO logo

Nakon što već danima javnost traži odgovor što se dogodilou Brodarcima kraj Karlovca gdje je vode od poplave bilo i u dvorištima i u kućama, a inovativne box barijere bujica je raznijela kao od šale, pitali smo i Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstvu gospodarstva koliko se takvih boxeva nabavilo.

Podsjetimo, radi se o inovativnom rješenju hrvatskog inovatora Frane Pokrajčića koji je osmislio boxeve koji se lako montiraju, potom međusobno povezuju u svojevrnu branu, a na kraju se boxevi pune vodom. Ideja je da takvom lako sklopivom branom i relativno jeftinom spriječi se prodor vode i brani od poplave. Inovator iz Samobora, rekao nam je jučer, za to je rješenje dobio mnogobrojne nagrade diljem svijeta te nam je pojasnio da su boxovi popustili zato što ih vatrogasci nisu stigli ispuniti do kraja, ostali su tek do pola napunjeni, a nisu ih uspjeli do kraja ni pričvrstiti gurtnama kako bi dobile na čvrstoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovački zapovjednik Miroslav Rade također nam je potvrdio da se boxevi nisu napunili do kraja, pojasnio je da je vodeni val naglo stigao i da su se morali povući te iznio da su dobili krive procjene o visini vodostaja koji je na kraju bio za metar viši od prognoza.

Image
nagrađivani hrvatski izum /

Zašto su popustile box barijere? Vatrogasci kažu: 'Voda nas je preplavila, krivo su procijenili vodostaje'

Image
nagrađivani hrvatski izum /

Zašto su popustile box barijere? Vatrogasci kažu: 'Voda nas je preplavila, krivo su procijenili vodostaje'

Pitali smo Ravnateljstvo za robne zalihe koliko je takvih box barijera nabavljeno i po kojoj cineni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorili su: "Ravnateljstvo za robne zalihe nabavilo je 3000 metara dužine mobilnih brana. Pojedinačni okrugli spremnik za vodu promjera je 120 cm i visine 100-120 cm. Ukupna vrijednost nabave bila je 5,487.487,50 kuna s PDV–om. Navedene mobilne brane kupljene su od tvrtke Majo–commerce d.o.o putem javnih natječaja u dva navrata. Prva nabava izvršena je u svibnju 2018. u količini od 1500 m dužine. Druga nabava izvršena je u svibnju 2019. u istoj količini. Prema informacijama kojima raspolažemo, ova vrsta mobilnih brana dosad je korištena prilikom vježbi operativnih službi i pokazala se učinkovitom. Navedene mobilne brane imaju atest - ispitivanje vodonepropusnosti Brodarskog instituta Zagreb s pripadajućim certifikatima ovlaštenih tvrtki i tehničkim karakteristikama za GRP ploče s PES/PVC tkaninom od koje su izrađene.

Time su potvrdili što nam je rekao i sam izumitelj Pokrajčić da brane imaju atest s Brodarskog instituta, ali da do sada nisu korištene u stvarnoj situaciji, poplava na karlovačkom području bila je prvi pravi test.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedimo i to da je vatrogasni zapovjednik Rade rekao da će sigurno ponovno koristiti box barijere te da je uvjeren da će biti korisne za obranu pojedinih dijelova Karlovaca i na nižim vodostajima.

Pitali smo i Hrvatske vode jesu li i oni nabavljali box barijere, odgovorili su da nisu te da su do sad nabavljali i koristili samo box barijere koje se isključivo pune pijeskom ili zemljanim materijalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo