Paladij, platina i rodij / Ravno iz Mućki: Četvorica muškaraca krali katalizatore s automobila - svaki vrijedan barem 1500 kuna

Riječ je o biznisu, u kojeg je uključen cijeli lanac kradljivaca, prerađivača, otkupljivača

3.9.2020.
7:50
VOYO logo

Uhićena su četvorica muškaraca koji su po Rijeci i Krku krali katalizatore s automobila. Oni su uhićeni, a još dvoje je osumnjičeno zbog prikrivanja djela i otkupljivanja.

U srpnju i kolovozu ukradeno je više od 30 katalizatora, a ukupna im je vrijednost oko 60.000 kuna. Zašto se katalizatori uopće kradu i što je na njima toliko vrijedno provjerila je Ida Balen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki mehaničari na Kantridi u posljednje su vrijeme zatrpani automobilima s kojih je skinut katalizator.

Image
DORH OTKRIO DETALJE /

Optužena banda koja je eksplozivom raznosila bankomate: Ukrali više stotina tisuća kuna!

Image
DORH OTKRIO DETALJE /

Optužena banda koja je eksplozivom raznosila bankomate: Ukrali više stotina tisuća kuna!

"Evo naprimjer i na ovom autu tu su ga isto pokušali odrezat, bila je cura tu, al nisu uspjeli sve pa je ostalo visit pa smo joj mi zavarili, tu unutra se nalazi taj vrag koji oni uzimaju, unutra ko kreda s rupicama to se topi i ima unutra platine i šta ja znam kakvih sve legura", rekao je Tomislav Milinović, vlasnik automehaničarske radionice u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije platine, paladija i rodija. Za paladij se po kilogramu može dobiti 58 tisuća eura, za platinu 25 tisuća. Policija je uhvatila lopove, a svaki katalizator kojeg su ukrali vrijedi minimalno 1500 kuna.

"Katalizatore su u najvećem broju otuđivali s osobnoh vozila marke Volkswagen, Opel, a zatim Fiat, Mercedes, Audi, Reno, Škoda. Na svakom katalizatoru nalazi se cirka 1,2 grama paladija, 1,5 grama platine i 0,15 grama rodija i to su vrlo vrijedni metali", objasnila je Blaženka Čačić, voditeljica Službe općeg kriminaliteta PU primorsko-goranske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno najviše vrijede na benzincima, stari auti benzinci, Polići, Cordobe. To je najskuplje, vrijedi više nego auto takoreć. Za ovaj jedan možeš dobit 300, 350 eura, a ljudi prodaju aute za 200 eura. Više vrijedi ovaj komad ovdje nego cijeli auto. Clio duja je bio, dvojka i golf klasik", izjavio je Milinović.

Riječ je o biznisu, u kojeg je uključen cijeli lanac kradljivaca, prerađivača, otkupljivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A tko prodaje, tu su vam familija jako poznata ovako neki koji se bave svim i svačim. Oni to najbolje preprodaju i najbolje zarade. Ako slučajno imate katalizator samo se barbi javite i on će vam sve riješit", rekao je Milinović.

No mućke u ovom slučaju nisu uspjele. Većina ukradenih katalizatora je pronađena, a četvorka uhićena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo