Potvrdio načelnik / Ravno u more: Tamo završavaju fekalije! Mještani Ugljana guše se u smradu, a turisti kupaju u zagađenom moru

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Umjesto u kanalizacijski kolektor, sadržaj crnih jama završava u moru, a nerijetko i na privatnim parcelama. Takva praksa je nehigijenska i opasna, a ponavlja se svakog ljeta

7.8.2019.
21:29
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Problem crpljenja crnih jama i ovog ljeta muči mještane otoka Ugljana. Ne muči ih samo pražnjenje, koje inače obavljaju dvije koncesinirane tvrtke, nego činjenica da fekalije neke cisterne, umjestu u kanalizacijski sustav, ispuštaju u more, tvrde otočani za Slobodnu Dalmaciju.

"Na obalnom području koje pripada Psihijatrijskoj bolnici Ugljan cijelo ovo ljeto plivaju fekalije koje ispuštaju cisterne. Umjesto u kanalizacijski kolektor, sadržaj crnih jama završava u moru, a nerijetko i na privatnim parcelama. Takva praksa je nehigijenska i opasna, a ponavlja se svakog ljeta, poglavito tijekom srpnja i kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek je takva praksa

Podsjećam vas da su prije dvije godine na Pašmanu sadržaje crnih jama cisterne ispuštale u prirodne jame koje su povezane s podzemnim vodama, odnosno bunarima pitke vode, a nalaze se na području u vlasništvu Hrvatskih šuma. Sada se slične stvari događaju na Ugljanu", upozoravaju Ugljanci. 

Načelnik Jure Brižić je nažalost, potvrdio takvu praksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, još uvijek imamo takvih slučajeva, ali svake godine sve manje. Prijašnjih su godina vlasnici cisterni sadržaje crnih jama izlijevali po privatnim parcelama na otoku, a sada bi to trebali raditi na predviđenim lokacijama i iscrpljeni sadržaj izravno ispuštati
u kanalizacijski sustav.

No oni to ne rade uvijek kako bi trebalo. Ispuštanje velikih količina fekalija u kanalizacijski sustav treba ići relativno polagano, nekih 15-ak minuta, ali njima se žuri pa ih ispuste naglo. To zna dovesti do zastoja u radu kanalizacije pa se mjestom počne širiti neugodan miris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A žuri im se zato da bi dnevno iscrpili 30, a ne 10 – 15 crnih jama. Odnosno da bi više zaradili.

Što se tiče ispuštanja sadržaja crnih jama iz cisterni izravno u more, ovog ljeta nismo imali takvih prijava – govori načelnik Brižić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našoj su općini određena dva-tri mjesta gdje mogu ispuštati sadržaje cisterni, ali se zna dogoditi da to rade u neprimjereno vrijeme. Idealno bi to bilo prazniti rano ujutro ili kasno navečer, ali oni to nerijetko obavljaju po danu, u prijepodnevnim satima, i to na lokacijama koje za to nisu predviđene. Još kad to rade naglo, ljudi negoduju zbog smrada. Baš jutros smo zbog toga imali jednu intervenciju komunalnih redara", dodaje. 

Ravno u more

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan dr. sc. Mladen Mavar također je upoznat s praksom "deponiranja" sadržaja crnih jama po privatnim parcelama Ugljana, ali mu nije poznato da neki sadržaj crnih jama ispuštaju u more navodno koristeći staru infrastrukturu bolnice. Naime, upravo na tom dijelu obale ispred bolnice ovog su ljeta u nekoliko navrata mještani primijetili neprirodno zagađenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako to netko i radi, za to nema naše dopuštenje, niti ja za to znam. Nažalost, kanalizacija naše bolnice izravno završava u moru. Ovo je stari sustav, građen prije 60 i više godina, i tada se nisu radili pročišćivači. Ispust je na nekih sto metara od obale, navodno na dubini iz koje sadržaji ne mogu izići na površinu", kaže za Slobodnu Dalmaciju ravnatelj bolnice .

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo