KAKO JE SPLIT POSTAO NAPULJ / Razdvajaju najmanje smeća u Hrvatskoj, samo 8%. Čistoća Split: 'Nismo najgori! Idemo u dobrom smjeru'

Splićani, neki sigurno, htjeli bi odvajati otpad, pokušali su, jer 'to je resurs'. Ali, u Čistoći Split kažu da su zasad zadovoljni samima sobom

12.1.2022.
23:09
VOYO logo

Osim po broju necijepljenih, Dalmacija je prvak u još jednoj kategoriji, odvajaju najmanje otpada u Hrvatskoj. 92% svog smeća u Splitu, bila to plastika, ljuske od jaja ili papiri, baca se u istu kesu.

Neke jednostavno nije briga, drugi kažu da su problem kante, Čistoća da će biti bolje. Zašto Split u 21. stoljeću razdvaja kao neki europski gradovi prije 50 godina, e to je misterij kao stvoren za Draganu Eterović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvit Mediterana... Baca se sve i svašta, baca se svugdje, gdje treba i ne treba, stoga ne čudi što je Cvit Mediterana zadnji. Razdvajanje otpada ne ide mu od ruke…. 

Marko Jerkov iz Splita kaže: “Mislim da je ova što se otkuplje pet ambalaža da je to vrhunac u Splitu reciklaže otpada.” 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar Slobodne dalamacije Damir Šarac konstatira: "Mi volimo biti i tako nas zovu 'jadranski Napulj', možda volimo svoje škovace kako mi kažemo u Splitu.”

I dok se neki restorani preuređuju tijekom zimskog odmora, preostali koji rade, proizvode otpad. Po zakonu su ga dužni i razdvajati…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnica restorana Jelena Tabak objašnjava ovako: "Moram priznati da nisam upoznata s backstage instruktorom. Znam kako naš otpad izlazi, odlazi u isti kamioncin... Jedino što nam se različito od ostatka otpada odvozi to je ulje."

Tako splitska Čistoća neke vrste otpada iz restorana uopće ne odvozi…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa Danijel Nikola, drugi vlasnik restorana: 

"Ja sam osobno nekoliko puta zvao Čistoću Split i rekao da kako imamo vegeterijanski restoran i jako puno biotpada stvaramo, što je na kraju krajeva resurs, međutim uvijek je isti odgovor, mi vam nemamo mogućnost zbirnjavanja istog. I to vam sve ide u isto mjesto i u isti kamion."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za recikliranje treba vremena i truda u Splitu. Tim više što ne postoje u svakom kvartu kontejneri u koje možete odložiti sve vrste otpada. Samo neki.

Odvaja li Jerkov otpad kod kuće?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, pokušali smo kad su došli zadnji kontejneri, ali kad smo vidjeli da svi sve trpaju u svašta ne samo biotpad za što je namijenjeno, digneš ruke. Pokuša si, dao si sve od sebe, ali jednostvano nema smisla." 

2021. Split je završio sa 8,5 posto recikliranog otpada, dok je godinu prije bio najgori od svih velikih gradova sa 5,8 posto, a 2019. samo 3,7%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Operativne službe Čistoće Split Andrija Čaljkušić ovako je komentirao:

"Mislim da definitivno nismo najgori, idemo u uzlaznu putanju. Ja ne mogu reći da sam u potpunosti zadovoljan, ali zadovoljan sam jer idemo u dobrom smjeru. Za nešto više potrebna je izgradnja i drugih objekata poput sortirnice, poput kompostane. Veseli da ćemo u 2022. dobiti još dva ovakva objekta dva reciklažna dvorišta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar Slobodne Dalmacije Šarac objašnjava: "Malo je reciklažnih dvorišta, samo dva, i ljudi bi morali automobilima prevoziti smeće, umjesto da im to bude blizu kuće. I to se mnogima ne da, to je ona nelogična stvar."

Puno će bolje biti brojke Splita jednog kad se sagradi gigantski centar u kojem će se otpad dobrim dijelom sam razvrstavati. Ali to je sve već godinama u vječnom planiranju, projektiranju, pustim dozvolama koje nikako da se izdaju. Dotad će očito Splićani nastaviti biti najgori uz malu uzlaznu putanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo