DIREKT U BIHAĆU / Razgovarali smo s afganistanskim migrantima u BiH koji prate horor u domovini: 'Talibani su posvuda. Ubijaju sve redom'

Kristina Čirjak bila je u kampu u Bihaću gdje se nalazi stotinjak Afganistanaca, koji čekaju da im se pridruže njihova braća i sestre.

8.9.2021.
23:10
VOYO logo

UN predviđa da će iz Afganistana do kraja godine pobjeći pola milijuna ljudi - ali pitanje je kamo će. Više od 2 milijuna već ih je u Pakistanu i Iranu, pa izbjeglice tamo više ne žele. Kanada, Amerika, Britanija, Njemačka pristali su ih primiti po 10, 20 ili 30 000. Ali brojne europske zemlje odlučno su im rekle NE.

Na istoj liniji je i Hrvatska, koja ih ne planira primiti puno više od ovih 19 koji su dosad stigli. Ali, ovim ili onim putem - stići će ih još. Kristina Čirjak bila je u kampu u Bihaću gdje se nalazi stotinjak Afganistanaca, koji čekaju da im se pridruže njihova braća i sestre. Situacija je sada mirna, ali tamo očekuju i val iz Turske i val iz Afganistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirna Bosna, ali ne i njihova domovina. U kampu Lipa u Bihaću je stotinjak Afganistanaca. Jedan od njih je 23-godišnji Mohamed Sediki. Na put prema Njemačkoj, odnosno Švicarskoj, krenuo je prije 2 i pol godine. Nije stigao do cilja, ali su u međuvremenu talibani stigli u njegov rodni grad.

"Jako sam zabrinut. Za svoj život bio sam zabrinut još dok sam bio ondje, a sada sam zabrinut za svoju obitelj o kojoj trenutačno ne znam ništa. Nemam nikakve informacije o njima i svakog trenutka im se može nešto dogoditi", kaže Mohamed iz Afganistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
isto žele i s drugim zemljama /

Talibani: Želimo diplomatsko priznanje i financijsku pomoć Njemačke

Image
isto žele i s drugim zemljama /

Talibani: Želimo diplomatsko priznanje i financijsku pomoć Njemačke

Na sam spomen talibana Mohamed se uznemiri

"Talibani su posvuda. Ubijaju sve redom, bez obzira na to je li riječ o ženama, muškarcima, djeci ili starijima", kaže Mohamed iz Afganistana.

Dok čeka informacije o svojoj braći i sestrama koji su u Afganistanu, bit će smješten u novom kampu Lipa. Migranti kojih je ovdje trenutačno oko 500, sele se iz šatora u kontejnere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje će biti obiteljska zona u kojoj će živjeti 300-tinjak ljudi, poseban kutak bit će za maloljetnike, a u najvećem dijelu živjet će samci. Svi oni imat će struju i vodu, tako da će im na raspolaganju biti kuhinje, wc-i, praonice rublja, tri ambulante.

U kampu koji je 20-ak kilometara udaljen od Bihaća nije uvijek bilo ovako mirno. Najgore je bilo krajem prošle godine kada je zatvoren jer se Međunarodna organizacija za migracije odlučila povući zbog loših uvjeta u kojima migranti žive. Nakon toga migranti su sami zapalili šator. No ubrzo je kamp ponovno otvoren, a upravljanje njime preuzela je država i Služba za strance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Završili smo posao, sada samo pripremamo detalje za skorašnje otvorenje. Još čekamo struju koju će priključiti grad i država. I tada će kamp biti spreman za prihvat migranata", kaže Laura Lungarotti iz Međunarodne organizacije za migracije.

Migranti to čekaju s nestrpljenjem, neki su u Bihaću već godinama poput Pakistanca Fajsala. Nekoliko puta je pokušao ilegalno prijeći hrvatsku granicu, no bezuspješno jer ga je hrvatska policija svaki put ulovila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je bolje s novim kampom, jer u starom nemamo ništa i to će se promijeniti kada otvore novi kamp. Omogućit će nam vodu, struju, cipele i krevete. Zbog toga smo svi sretni", kaže Faisal Mehra iz Pakistana. 

Sretni nisu Afganistanci koje smo sreli u centru grada. Na internetu prate, čitaju i gledaju sve što se događa kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše obitelji su u Afganistanu. Ponekad se ne možemo čuti s njima, internet im nekad radi, a nekad ne. Zabrinuti smo zbog te situacije i naših obitelji. Moja sestra je jako zabrinuta jer misli da talibani neće dopustiti ženama da rade i da se obrazuju", kaže Mohamed iz Afganistana.

Otišao je, kaže, prije pet godina i nekoliko puta pokušao prijeći našu granicu. Ali svaki put je vraćen u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih osam mjeseci hrvatska policija je uhvatila gotovo 11 tisuća migranta. Azil je zatražilo 1208 ljudi, od čega 692 Afganistanaca.

U Bihaću ih je sada upola manje nego proteklih godina. Dio njih je već u šumi jer se pripremaju za ilegalni prelazak granice

"Zato što je vrijeme lijepo i njima je to prilika da krenu na game i da se organiziraju. To je ono što je svake godine tako, ali dok nastupe ovi kišni periodi i teži uvjeti za prelazak granice i to njihovo kretanje će stati. ono što će se dogoditi u naredno vrijeme nitko ne može predvidjeti. Možemo očekivati val iz Sarajeva, ali i val iz Afganistana", kaže ravnatelj Crvenog križa Bihać Selam Midžić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno su dvije su najveće migrantske rute. Iz Afganistana jedan dio izbjeglica krenuo je direktno preko sjevera Irana, pa u Tursku. Drugi dio odabrao je južnu rutu, preko Pakistana i juga Irana, opet do Turske. Zatim gumenim brodovima do Grčke, otkud nastavljaju preko Balkana na zapad Europe.

"Nije za očekivati da tako brzo migranti iz Afganistana dođu do Bosne i Hercegovine, Srbije, pa i do Hrvatske. Kako će se ta sama situacija odvijati teško je predvidjeti", kaže v. d. gradonačelnika Bihaća Jasmin Stambolija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi kamp Lipa moći će primiti 1500 migranta. Drugi kamp, Borić ima 450 mjesta, a u njemu se trenutačno nalazi i ova afganistanska obitelj.

"Nemam prijatelja u Afganistanu jer su napustili zemlju prije otprilike tri godine", kaže Ensanullah iz Afganistana i dodaje kako mu je u Bihaću cijela obitelj osim majke koja je u Njemačkoj. Kaže kako je napustio svoju zemlju prije tri godina jer situacija nije bila dobra te kako sada ne zna što će biti jer je Afganistan veliki problem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A velik problem bi mogla imati Europa, ako u nju krene novi izbjeglički val iz Afganistana. 2015. u nju ušlo više od milijun i tristo tisuća migranta koji su željeli do boljeg života na zapadu. Sada bi se moglo dogoditi da tim putem opet krenu tisuće i da ponovno gledamo ovakve prizore.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo