liječnici i branitelji / Razgovarali smo s herojima Domovinskog rata: 'Akcija je krenula u 5 ujutro. Bili smo uzbuđeni, ali i uplašeni'

Velike zasluge u oslobađanju Knina, simbola pobjede, imaju pripadnici 7. gardijske brigade - Pume, koji su prvi ušli u Knin

4.8.2022.
20:05
VOYO logo

Sjećanje na doček legendarnih Puma u Varaždinu nakon operacije Oluja, još uvijek ne blijedi. Među hrabrim vojnicima tada je bio i Dalibor Škvarić, danas časnički namjesnik .

''Ja znam da sam pogledom samo tražio svoje roditelje. Jer ipak nakon toliko vremena želite vidjeti nekoga svojega. I zato imam snimku gdje me otac snimao imamo uspomenu iz tog dana", ispričao je Dalibor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro se sjeća i kada je kao pripadnik 7. gardijske brigade među prvima ušao u Knin. Imao je samo 21 godinu. Operacija je za njih podsjeća počela mjesecima ranije na Dinari.

''Nisam znao da idem u pravcu Knina dok se na obzoru nije pojavio grad", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'podsjeća na '91' /

Podignuta je zastava u Kninu. Otac poginulog branitelja: 'Naša djeca su imala rebatinke, patike i srce'

Image
'podsjeća na '91' /

Podignuta je zastava u Kninu. Otac poginulog branitelja: 'Naša djeca su imala rebatinke, patike i srce'

Vijest da je oslobođen Knin dala je svima na ratištu nadu. Doktorica Samija Ropar danas se bori za prava liječnika, a 90-ih se kao dragovoljac priključila sanitetu i Drugoj bojni 137. domobranske pukovnije na karlovačkom području. Oluju su svi čekali, ali tek su večer uoči saznali da se kreće u akciju.

''Naša zapovjednica desetine Blaženka Polović, ona je večer uoči Oluje bila na sastanku, toga se jako dobro sjećamo. Noć uoči Oluje, došla je negdje oko 10 navečer i rekla, ljudi sutra idemo u 5 ujutro počinje akcija, mi smo bili uzbuđeni i sretni, a i uplašeni", opisala je Ropar, liječnica u OB Karlovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo lako kaže, bilo je mrtvih i ranjenih, trebalo je što prije doći do bolnice.

"To je jako stresno, jer ne znate da li je to u jednom trenutku jedan ranjenik, da li će ih biti više, onda morate odredit prioritete", dodala je liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I liječnica Ropar i časnički namjesnik Škvarić ponosni su na svoj ratni put i sudjelovanje u Oluji. Sjećaju se i suboraca, koji su poginuli za slobodu. Nikada ih, kažu, neće zaboraviti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo