Posljedice stravičnog čina / Razgovarali smo s odvjetnikom: Što čeka oca kojeg policija tereti za pokušaj četverostrukog ubojstva?

Šerić je pojasnio kako se za pokušaj može kazniti i kao za dovršeno kazneno djelo

28.2.2019.
18:22
VOYO logo

Muškarac u Pagu jutros je bacio svoje četvero malodobne djece s prvog kata obiteljske kuće. Tereti ga se za četverostruko teško ubojstvo u pokušaju.

Novinar RTL-a, Boris Mišević, razgovarao je s odvjetnikom Brankom Šerićem koji je svojedobno radio i kao sudac, a otkrio je što kaže struka o ocu koji je četvero djece bacio s balkona na Pagu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezapamćen zločin

Pravna struka u Hrvatskoj zapravo se nikada nije ni susrela s ovakvim zločinom zato i cijelo vrijeme govorimo da je nezapamćen. 

Šerić je kazao kako se ovaj čin može smatrati monstruoznim, dosad nezapamćenim događajem. Na pitanje je li ovaj otac unaprijed osuđen rekao je kako bi se moglo tako smatrati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, s obzirom na koje doba dana se dogodilo, s obzirom na očevice, nesumnjivo je da je došlo do ovog brutalnog, teškog ubojstva u pokušaju", kazao je Šerić. 

Četverstruko ubojstvo u pokušaju - kolika je kazna za to predviđena?

Šerić je pojasnio kako se za pokušaj može kazniti i kao za dovršeno kazneno djelo. Kazna zatvora - najmanje 10 godina ili dugotrajni zatvor. Za svakog oštećenika, za svaku žrtvu, dakle, ovdje se radi o četverostrukom pokušaju, kazna se može popesti do 40 godina zatvora - to je maksimum. No, upozorio je kako za svako pojedinačno djelo može također dobiti do 40 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je Šerić radio i kao sudac, a sada radi kao odvjetnik, kazao je kako je zaista teško i moralno dvojbeno na bilo koji način obraniti čin ovog oca.

Što predviđa odvjetnički kodeks?

Istaknuo je da odvjetnički kodeks predviđa - svatko ima pravo na pravnu pomoć i vrlo je teško odlučiti se kako i kada odbiti pružanje pravne pomoći pa čak i za ovako teška i brutalna djela na štetu djece. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj slučaj spominje se kao nezapamćeni i to s vrlo dobrim razlogom. U svojoj dugogodišnjoj odvjetničkoj praksi, Šerić se u Hrvatskoj nikad nije susreo sa ovakvim ili sličnim slučajem. 

"Na žalost, djeca su postala municija u razoružavanju supružnika. Nagađam, ali to se najčešće do sad događalo. Da je došlo do ovakvog brutalnog nasilja, teško je objasniti, teško je pretpostavljati zašto je do toga došlo", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo