nužne promjene / Razlika u plaćama sve veća: Muškarci u Hrvatskoj godišnje zarade 13.500 kuna više nego žene

Image
Foto: Thinkstock.com

Muškarci u prosjeku na godinu zarade 13.572 kuna više nego žene, odnosno 1,68 prosječne hrvatske bruto plaće više

27.11.2019.
19:32
Thinkstock.com
VOYO logo

Na okruglom stolu "Rodna ravnopravnost u politici plaća - problemi i moguća rješenja", u organizaciji Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata, predsjednik Demokrata Mirando Mrsić rekao je kako je jaz u plaćama između radnika i radnica u Hrvatskoj sve veći.

Mrsić je rekao kako samo transparentna politika plaća može otkriti nejednakosti u sustavu plaća i tako stvoriti pretpostavke za uklanjanje uzroka te pojave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalosno je da se jaz u plaćama između radnika i radnica u Hrvatskoj produbljuje, umjesto da se smanjuje. To je društveni problem koji pogađa velik dio građana Hrvatske i zato Demokrati žele otvoriti široku raspravu i nakon razgovora sa socijalnim partnerima uputiti taj prijedlog zakona u proceduru", istaknuo je Mrsić u srijedu na okruglom stolu u Hrvatskom saboru.

Podsjetio je da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu rekla kako je fokus Komisije na ravnopravnosti plaća i smanjenju jaza između plaća muškaraca i žena i njihovih odnosa na vodećim pozicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinatorica za rad i socijalnu politiku u Savjetu Demokrata Marina Kasunić Peris rekla je da je Hrvatska jedna od rijetkih država članica Europske unije koja u nacionalnom zakonodavstvu nema propisane mjere za uspostavu transparentne politike plaća koja bi pozitivno utjecala na jednaku plaću muškaraca i žena za jednak rad.

"Zato će Demokrati u saborsku proceduru uputiti Zakon o promicanju transparentnosti plaća kako bi u određenom području odgovorili na sve veću nejednakost među radnicima. Riječ je o jednom od paketa zakona kojim Demokrati žele utjecati na uspostavu politike plaća u Hrvatskoj", istaknula je. Prije puštanja u proceduru zakon će poslati svim zainteresiranima, a posebno sindikatima i Hrvatskoj udruzi poslodavaca.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višnja Ljubičić: "Žene čine većinu diplomiranih, a na upravljačkim razinama nema ih ni četvrtinu"

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako su podaci poražavajući i kako godinama upozorava na taj problem. 

"Posljednjih 29 godina žene čine većinu diplomiranih na visokim učilištima, od 2005. oko 60 posto. No, na upravljačkim razinama - u upravama, upravnim odborima i nadzornim odborima žena je samo 24,25 posto prema istraživanju iz 2014.", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i kako muškarci u prosjeku na godišnjoj razini zarade 13.572 kuna više od žena, odnosno 1,68 prosječne hrvatske bruto plaće više. Posebno je loše stanje, rekla je, kad se usporede mirovine. Jaz u mirovinama između muškaraca i žena iznosi 21,6 posto!

Milica Jovanović, u ime Hrvatske udruge poslodavaca, istaknula je kako je HUP svjestan tih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istraživanja upućuju kako poslodavci, u kojima je ravnopravnost spolova zastupljena u većoj mjeri u njihovu vodstvu, potiču ravnopravnost kao jedan od strateških prioriteta. U kompanijama koje potiču ravnopravnost, vodstvo je uvjereno da poticanje ravnopravnosti utječe na pozitivne rezultate kompanije, financijski pokazatelji su bolji", rekla je.

Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske istaknula je kako je taj problem duboko ukorijenjen u društvo i da se često događa da ljudi nisu ni svjesni problema nejednakosti plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država tu ima veliku ulogu i bez dobre politike plaća i poštovanja smjernica EU i ostalih međunarodnih ugovora neće doći do pomaka. Mi u SSSH već godinama upozoravamo da je ključ uspjeha u radu po mjeri čovjeka, a on sadržava: dobru plaću, zaštitu zdravlja, učenje i napredovanje, sigurnost radnog mjesta, pravo glasa na radnome mjestu i radno vrijeme koje će za cilj imati uskladiti poslovni i privatni život", rekla je.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici iz Instituta za razvoj tržišta rada, Sindikata novinara Hrvatske, Sindikata umirovljenika Hrvatske, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, CESI i zagrebačkoga Pravnog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo