SEKSIZAM U ŠKOLI / Razrednica učenicama održala predavanje o pravilnom odijevanju jer dječake 'drmaju' hormoni, izazvala val reakcija

'Takva poruka prvenstveno opisuje dječake, ja bih rekla na razini kao kod malih životinjica', kazala je Tanja Jurin

31.5.2022.
7:53
VOYO logo

„Djevojčice moraju stalno imati na umu šestu Božju zapovijed: Ne sagriješi bludno!“

„Djevojčice moraju voditi računa o dječacima, da ih svojim odijevanjem i ponašanjem ne uznemiravaju i ne dekoncentriraju“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je status koji je zgrozio javnost! Ugledna klinička psihologinja opisala je slučaj iz jedne škole u Neretvanskoj dolini. Razrednica je održala predavanje o tome kako bi se djevojčice trebale odijevati. Što smiju, a što ne smiju nositi, te da "moraju imati obzira prema dječacima jer ih sada drmaju hormoni".

Image
reporteri bez granica /

Seksizam u novinarstvu i na terenu i u redakciji: 'Biti novinarka znači dvostruku opasnost'

Image
reporteri bez granica /

Seksizam u novinarstvu i na terenu i u redakciji: 'Biti novinarka znači dvostruku opasnost'

„Razrednica u školi, govoreći to što je rekla djevojčicama insinuirajući da su djevojčice od 14 godina spremne bludničiti, da su bludnice, da je žensko tijelo grješno, izražavajući u svakoj svojoj rečenici rodnu neravnopravnost krši zakone, u prvom redu zakon o ravnopravnosti spolova“, kazala je Suzana Kunac, sociologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Lekcija“ koja je održana, tvrde stručnjaci nije sporna samo za djevojčice, već i za dječake.

„Takva poruka prvenstveno opisuje dječake, ja bih rekla na razini kao kod malih životinjica. Dakle, postoji nagon, on je determiniran hormonima i zapravo se dječaci ne mogu nikako kontrolirati kada vide golo rame ili bilo koji drugi obnaženi dio tijelo, i okolina bi trebala paziti koje podražaje servira pred te mladiće“, poručila je Tanja Jurin, docentica s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kad vi stavljate djevojčice u situaciju da su ponizne, skromne, šutljive, te da moraju paziti na hormone koji kod dječaka divljaju, naravno da se tu čini da su dječaci nesposobni također usvajati načine ponašanja koje su primjerene u toj dobi i obrazovanju“, objašnjava Kunac.

Ako se ovo predavanje zaista i dogodilo ono je za svaku osudu, no iz sindikata učitelja upozoravaju - prije zaključaka treba čuti i drugu stranu priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Imali smo često puta situacije da su učitelji optuživani za nešto što se na kraju ispostavilo da uopće nije bilo tako, da su situacije izvučene iz konteksta tako da, kada ćemo imati sve informacije moći ćemo vidjeti što se dogodilo“, izjavila je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Komentar smo tražili i od pravobraniteljice za djecu, ali i resornog ministarstva. Hoće li istražiti slučaj i uputiti inspekciju - odgovor nismo dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo