nevidljiva gay povijest / Redatelj čija je predstava otvorila Queer Festival za Direkt: 'U pothodniku su mi dobacivali, tukli bi me'

Počeo je Queer Festival i to predstavom u HNK čiji su glavni glumci pravi pravcati seksualni radnici iz Argentine

24.5.2022.
23:14
VOYO logo

Ako želite na turu po gay Zagrebu - i to je moguće, idući tjedan od četvrtka do nedjelje, vodič će vas odvesti na mjesta nevidljive gay povijesti. A ovog petka u podne - dvojica će muškaraca stajati zagrljeni zajedno na Cvjetnom trgu. I to puna 24 sata bez da se razdvoje na ijednu sekundu. To su samo neke od zanimljivih stvari koje će se događati iduća dva tjedna Queer Festivala.

A otvoren je svečano večeras u HNK u Zagreb, predstavom Yira, Yira. Predstavu koja je diljem Južne Amerike doživjela velik uspjeh režirao je Bruno Isaković, a
govori o privatnosti, intimi, seksu, novcu, ekonomiji i tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A glavni su glumci - pravi pravcati seksualni radnici iz Argentine. Neki od njih su trasnseksulani. I performeri iz Južne Amerike svjesni su da je sve to kod nas kontroverzno i tabu. I da i o seksu i o prostituciji u katoličkoj Hrvatskoj treba puno više razgovarati.

Redatelj Bruno Isaković progovorio je o predrasudama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Uđite u naša četiri zida' /

Saborski zastupnik Hajduković s partnerom posjetio otvorenje izložbe o LGBTIQ+ zajednica

Image
'Uđite u naša četiri zida' /

Saborski zastupnik Hajduković s partnerom posjetio otvorenje izložbe o LGBTIQ+ zajednica

"Seksualni rad u mnogim zemljama Europe nije ilegalan kao što je to kod nas. Ova predstava progovara o tome - o javnom prostoru, o vremenu, radu, radničkim pravima, ljubavi, seksu i tijelu", kaže Isaković.

Na pitanje postoje li predrasude na dnevnoj bazi, donosi nedavna iskustva iz Zagreba:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mojim izvođačima dogodile su se neugodne situacije - oni su samo hodali gradom, doduše, bila je ona utakmica Dinama i Hajduka, i napali su ih navijači u hrvatskom dresu. Dečko je samo hodao u kraćoj majici."

No i sam je imao neugodnosti u Zagrebu: "Meni se desilo prije dva dana u pothodniku da sam hodao i da su mi dvojica dobacivala iza leđa da izgledam kao peder, da bi me tukli i na neki način zastrašivali su me ružnim riječima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo