2018. U HRVATSKOJ / Reforma stigla u škole, počela je gradnja Pelješkog mosta, Mamić je osuđen... ali postoji i druga strana priče

Reforma je stigla samo u neke škole, da, gradnja Pelješkog mosta počinje ali ipak kasni...

21.12.2018.
8:00
VOYO logo

Szie szie. To znači "hvala" na kineskom. Jer Kinezi će nam ostvariti dugogodišnji san. Grade jedan od najznačajnijih projekata za Hrvatsku, za koji smo uspjeli dobiti čak 357 milijuna eura nepovratnih sredstava.  

"Danas je počela gradnja Pelješkog mosta. Moramo svi biti sretni i ponosno što je to krenulo", kazao je ministar prometa Oleg Butković 30. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, da - postoji tu jedan "ali". Konkretni građevinski radovi kasne, a
Kinezi su brzo uvidjeli kako je ovdje teško naći kvalificirane radnike. Welcome to Croatia (dobrodošli u Hrvatsku). 

U 2018. dobili smo i prvu presudu za ratno profiterstvo u povijesti Hrvatske. Ivo Sanader za to je dobio samo dvije godine i šest mjeseci zatvora. A slučajevi INA - MOL i Fimi medija, tek su na početku. Ispadi kao uvijek, tako i u sudnici, a ni amnezija svjedoka - nisu mu pomogli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen na 6 i pol godina zatvora zbog financijskih malverzacija i oštećivanja Dinama, kluba kojemu je dugo bio na čelu.

Pobjegao je Mamić u Hercegovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri godine nakon spektakularnog uhićenja, dovršeno je suđenje i Milanu Bandiću u aferi štandovi. 

Afera štandovi su doslovno ništa u usporedbi s aferom Agram teškom 20 milijuna kuna za koju je  suđenje tek počelo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj ishod sada upravo govori o tome da se radilo kampanjski, da se radilo a priori s tezom da se treba goniti jer postoji kazneno djelo, bez dobre pripreme, bez kontrole i onda su ishodi ovakvi kakve imamo", kazao je Čedo Prodanović, odvjetnik.

Baš Čedo Prodanović najbolje zna kakva je pravosudno bila ta 2018. Upravo vodi glazbenu kancelariju na Yammat FM-u, a njegova je odvjetnička kancelarija u nekom trenutku vodila i baš sve najveće slučajeve u zemlji. Njegov klijent, Ivica Todorić ove je godine izručen Hrvatskoj.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istraga može trajati do 4. ili 5. mjeseca. Do tada bi trebalo biti gotovo financijsko vještačenje, ali sam ja skeptičan da li će se s time uspjeti. Tada kreće optužnica i sigurno za nekoliko godina ćemo svjedoci tog suđenja."

A vjerovnici u Todorićevom Agrokoru postigli su nagodbu i otkad je pao potpis, Agrokor i formalno više ne zovemo Todorićevim. 

Dobra je stvar što se ove godine konačno počela provoditi porezna reforma. Kakva - takva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Minimalna plaća je povećana s 2.751 na 3000 kuna. 
  • Poslodavci lakše mogu isplaćivati božićnice i regrese.
  • Najniža stopa PDV-a od 5% već od 1. siječnja obračunavat će se na lijekove, a snižen je i PDV na prehrambene artikle, pa se očekuju manje cijene mesa, ribe, voća, povrća, jaja i pelena. 

I dalje imamo drugu najgoru kupovnu moć u Europskoj Uniji. Manje od nas mogu si priuštiti jedino Bugari. Najviše od svih u Uniji, osim Mađara, dajemo Crkvi, a gotovo najmanje socijali. A prema omjeru uloženog i dobivenog, imamo i
drugu najneučinkovitiju javnu upravu - ne u Europi, već na svijetu. Frustriraniji od nas mogu biti jedino Veneculanci.   

Konačno smo dočekali i kurikularnu reformu. Krenula je Škola za život za osam i pol tisuća školaraca u nekim  osnovnim i prvim razredima srednje škole. To znači manje štrebanja, lakše torbe i više digitalizacije. 

Reforma je krenula šlampavo i baš onako kampanjski, kako djecu učimo da ne treba raditi. Mnoge škole obećane tablete nisu dobile na vrijeme.

"Di je nestala ta lova? Plaće nemamo, nemamo ništa, ja ne znam di je nestalo to", kaže Ive Alviž, zaposlenik Uljanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog je prosinca Uljanik proslavio 162. rođendan, koji bi mogao biti i posljednji. Vrlo je moguć slom brodogradilišta u kojemu je Mladen proveo 35 godina života.  

"Bila je prilično burna ova godina i prekretnica u životu onih koji ovdje rade., nraočito ovih koji su morali otići. Ali i nas koji smo ostali ovdje, koji se nadamo da to nije kraj i da o neće završiti krajem Uljanika", kaže Mladen Krvopić, rukovoditelj radionice u Uljaniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restrukturiranje tvrtke još nije krenulo i pitanje je hoće li netko uložiti u prezaduženog giganta na izdisaju.

Ovo je važna lekcija vladama i nama svima kako se gubitaše ne može dovijeka održavati na životu novcem građana jer potencijalnih Uljanika u Hrvatskoj ima još.

Nakon dugogodišnjeg maštanja, odlučeno je - kupujemo 12 izraelskih aviona F-16 Barak. Pljunulo se u šake i fino sve dogovorilo s Izraelcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo danas što radimo, radimo za buduće generacije. Da Hrvatska uvijek bude sigurna, da ima svoj suverenitet i da smo spremni odgovoriti na bilo koju opasnost", rekao je ministar obrane Damir Krstičević 28. ožujka.

Ne samo da su avioni 30 godina stari, ne samo da ćemo ih platiti 3 milijarde kuna, već ih zbog američko- izraelskih pravnih zavrzlama, zasad niti ne možemo kupiti. Suverenitet je zasad ne čekanju.

"A nagradu dobiva... Zoran Špraaaaajc!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, da, Zoran Šprajc opet je dobio Večernjakovu ružu za TV lice godine. I na tom se primjeru vidi kako je ova, 2018. bila uzbudljiva i s jako puno "ali".

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo