treća povišica / Reforma Plenkoviću povećava plaću za gotovo 4 tisuće kuna: Ministar Marić stao u njegovu obranu

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Nova povišica za premijera dolazi nakon Vladinih izmjena jer Plenković više neće plaćati ni kune poreza po visokoj stopi od 36 posto

26.9.2018.
14:25
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u svojoj lisnici itekako osjeti porezne reforme koje je njegova Vlada donijela pa od Nove godine, kad radnik s prosječnom plaćom od 6000 kuna u Zagrebu može očekivati 40-ak kuna višu plaću, što znači da će ona premijeru porasti za 482 kune. 

Premijeru će to biti treća povišica u malo više od dvije godine kako vodi zemlju. Ukupno će mu u kućnom budžetu ostati 3831 kuna više. Plaća bi mu trebala biti 22.067 kuna od prvog dana 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je preuzeo vođenje države 2016. godine, prijavio je u imovinsku karticu da mu ostaje 18.236 kuna od gotovo 34.000 kuna bruto plaće, piše 24sata. S prvim danom 2017. godine Vlada je smanjila porezne stope, povećala je i neoporezivi odbitak, a najbolje su prošli oni s najvišim plaćama. Zatim, Plenković je u veljači 2017. godine dobio i drugo dijete, što mu je povećalo neoporezivi dio, pa je tako završio na sadašnjoj plaći od 21.585 kuna.

Nova povišica od 482 kune dolazi nakon Vladinih izmjena jer Plenković više neće plaćati ni kune poreza po visokoj stopi od 36 posto. Na porezu i prirezu će zbog toga uštedjeti oko 244 kune. Plenković će, kao i ostali građani morati platiti viši doprinos za zdravstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njegovu plaću je to 512 kuna više mjesečno, ali će mu ostati 750 kuna od ukidanja doprinosa za zaštitu na radu i zapošljavanje. U konačnici zato može očekivati povišicu od 482 kune pa će mu plaća biti 22.067 kuna, piše 24sata.

Marić brani Plenkovića

Na pitanje novinara da komentira da porezna reforma koja ide u saborsku proceduru uz ostalo predviđa i najveći rast plaća onima koji imaju najveće plaće, pa bi tako i premijeru plaća u dvije godina porasla za oko 4.000 kuna, ministar financija Zdravko Marić je odgovorio: "Nemojte tako, to je interpretacija koja baš i nije ono što želimo komunicirati, nego suštinu, to treba gledati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 6,3 milijarde kuna rasterećenja svim građanima i poduzetnicima u tri godine donose ove porezne izmjene. Nadam se da će u Saboru danas biti uvrštene te točke, a i nije točno da nismo uvažili prijedloge. Trećinu primjedbi smo usvojili i uklopili u te zakonske prijedloge", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo