porezima protiv ovisnosti / Reforma udara na cigarete i alkohol: Koliko će koštati kutija, boca, hrana u restoranu?

Imamo gotovo jednake cijene kao Slovenija ili Njemačka, a pri vrhu smo po broju pušača i konzumaciji alkohola

30.7.2019.
8:25
VOYO logo

Kutija cigareta čak 10 eura kuna, litra pelinkovca 160 kuna. Eto, toliko bismo u budućnosti mogli plaćati cigarete i alkohol, barem ako se pita Milana Kujundžića koji ne odustaje od ideje o drastičnom poskupljenju.

Već odavno se zna da se ministri zdravlja i financija baš i ne slažu: Zdravko Marić i danas je rekao da do tako drastičnog poskupljenja neće doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su samo neke od novosti koje nas čekaju zbog nove runde porezne reforme. A ako je vjerovati ugostiteljima, čekaju nas i znatno niže cijene u restoranima.

Jedna kutija od 28 kuna trebala bi koštati skoro tri puta više kako bi se spasili hrvatski životi, barem tako misli ministar Kujundžić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dokazano učinkovita metoda gdje značajno povišenje cijena dovodi do 60, 70 posto manje ulaska djeca u svijet konzumiranja", smatra ministar zdravstva.

I zato bi za skoro milijun hrvatskih pušača, jedna cigareta bila 3 kune i 50 lipa. Sve kako bismo slijedili europski primjer - poskupljenjem do prestanka. Ali je li tome stvarno tako?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kutija cigareta koje u Hrvatskoj koštaju 28 kuna, kod naših susjeda u Sloveniji su 30 kuna. Ali već u Njemačkoj 21 kunu više - 49 kuna. 

Šveđani puše kutiju cigareta od 41 kunu, Britanci čak 91 - što je najskuplje u Europi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, Britanci 20 cigareta plate 91 kunu, ali im je i prosječna plaća 20 tisuća kuna mjesečno. Ali na duhanu neće stati poskupljenja - ministar zdravstva bi duplo veće cijene i za alkoholna pića. 

"Točno je da su se povećale cijene, ali ne u obliku u kojem daju preventivan učinak", kaže Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ni u većini Europe, čijim se primjerom vodimo, alkohol nije toliko skuplji. 

Litra viskija koja u Hrvatskoj trenutno stoji 200 kuna, u Sloveniji je 22 kune skuplja. U Njemačkoj litra viskija skuplja je tek 5 kuna nego kod nasm ali zato sjevernije u Švedskoj, boca viskija je 245 kuna, dok je opet najskuplja Velika Britanija gdje ćete za istu bocu viskija dati čak 113 kuna više. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako imamo gotovo jednake cijene kao Slovenija ili čak Njemačka, razlikuje nas to što smo pri vrhu po broju pušača, konzumaciji alkohola i pretilosti. 

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak bez blagoslova minstra financija sve ovo ostaje samo pusta želja ministra zdravstva.

"Razumijem elemente kolege Kujundžića, ali takav prijedlog iz Ministarstva financija sigurno nikada ne bi došao jer mi ne smijemo zanemariti aspekt hrvatskog društva i gospodarstva. Sigurno neće doći do nekakvog drastičnog poskupljenja koji bi značili poremećaj tržišnih okolnosti. Ukupna cijena ne ovisi samo o nama, mi propisujemo iznos trošarina", poručio je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva god poskupljenja bila, od 100 posto ili dvije kune, dogodit će se krajem godine - ako se dogovore. A ono oko čega su se svi u Vladi složili je niži PDV na hranu u ugostiteljstvu. 

Ugostitelj Daniel Pandža rekao je da neće smanjiti cijenu svojih obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne vidim prostor za smanjenje cijena zato što su nas kroz zadnjih par godina toliko porezno opteretili, nismo ni radili sa zaradom, sad će napokon doci vrijeme da se nešto akumulira". 

Prodajom burgera od 40 kuna nakon smanjenja PDV-a, cijena bi bila 37 kuna. Ali u Danielovom restoranu do pojeftinjenja hrane neće doći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih zadržao radnike, oslobodit će se porez da im dam poticaj, povećam plaće, uložim u posao ili zaposlim nekoga, ne namjeravam da meni ostane tolika i tolika cifra za sa strane, ja bih učožio u posao, da ne stagniram", rekao je Pandža.

Hrvatski ugostitelji će, kao Daniel, moći zadržati tih nekoliko kuna po obroku, a moći će i smanjiti cijenu usluge pa time malo olakšati onima koji će i dalje htjeti pušiti i piti, čak i ako cigarete budu 70 kuna, a viski 400.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo