PROFESORICA MAJA VEHOVEC / 'Reforma zdravstva je parcijalna kao što su sve do sada bile parcijalne. Financije u zdravstvu? Tu je igra koja nema smisla'

Imamo situaciju gdje preko 20 godina imamo dug u zdravstvu, on ostaje, dospjele obaveze rastu, objasnila je Vehovec

28.10.2021.
22:40
VOYO logo

Zamislite recimo da bolnicama upravljaju ljudi koji su na to mjesto došli ne zato jer su članovi neke stranke nego zato jer su recimo sposobni menadžeri? Zamislite recimo da pacijenti neke usluge u bolnici moraju platiti. Zamislite barem na trenutak da zdravstvo gledamo iz ekonomske perspektive. E baš to je napravila gošća RTL Direkta, profesorica Maja Vehovec koja je o tome napisala knjigu. 

Vehovec je komentirala je li Berošev plan strukturna reforma ili samo nježne promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je parcijalna reforma kao što su sve do sada bile parcijalne. 11 ministara, kod svakog ministra smo imali poneku parcijalnu reformu, ili nedovršenu, jedino kod ministra Kujundžića nije bilo reforme, a drugo je bilo krpanje i onda su bile promjene vezane za Vladu. Ako je vlada promijenjena, promijenjen je i ministar i smjer se mijenjao. Imamo situaciju gdje preko 20 godina imamo dug u zdravstvu, on ostaje, dospjele obaveze rastu, a covid situacija je iznijela sve još u gorem okviru iako covid nije kriv za bazičnu situaciju financiranja, upravljanja, koje treba depolitizirati i vratiti u okvire normalnog financijskog poslovanja. Očito 2+2 nije u zdravstvu 4 u smislu financija", kazala je.

Kazala je i što misli o tome da je loša centralizacija bolnica te da bi županijske trebala preuzeti država.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SOCIJALIZAM A NE REFORMA /

Zašto se nikad neće dogoditi političko samoubojstvo u zdravstvu: Evo što za Direkt kažu bivši ministri Nakić i Hebrang

Image
SOCIJALIZAM A NE REFORMA /

Zašto se nikad neće dogoditi političko samoubojstvo u zdravstvu: Evo što za Direkt kažu bivši ministri Nakić i Hebrang

"Premalo argumentacije je dao ministar i smatram da onda dolazi do raznih spekulacija. Kada netko gubi vlasništvo osjećaj gubitka je intenzviniji od osjećaja dobitka ili druge emocije. Oporba se buni. Kada je htio objediniti bolnice u Zagrebu ministar Milinović onda je to zaboravio, na vlasništvo bolnica. To je bio kiks te reforme. S ovom centralizacijom općih bolnica, koliko sam iščitala zakon, pretpostavljam da postoji motivacija, argumentacija ali ona nije dobro komunicirana i to je problem svake reforme u Hrvatskoj. Hrvatska općenito stoji loše s izvedbom reformi. Imali smo dosad jednu jedinu izvedbu reforme 2002. godine mirovinsku i poslije toga uvijek neke parcijalne situacije sa svim drugim sektorima", kazala je Vehovec.

Otkrila je i koji su to nepopularni potezi koje bi trebalo povući u pravoj reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti imamo dobru politiku cijena, niti politiku lijekova. Ono plaćanje prema veledrogerijama, to nije prihvatljivo, to nije poslovanje ako se dug odgađa jer netko može trpiti 900 dana neplaćanje. Što se tiče pacijenata to je najnepopularnije, ono što se tiče njih sami. Imaju određene povlastice, za neke ljude se plaća osnovno zdravstveno, a za neke dopusnko osiguranje. Sve je to zakonski regulirano. Država kada to preuzme na sebe da ona to plaća za te skupine, što je politički lijepo i popularno, ona to ne izvršava i taj prihod izostaje u zdravstvenom sektoru. Tu je igra koja nema smisla. Ministar financija daje novac u sanaciji, a prethodno nije dao novac onaj koji pripada zdravstvenom sektoru", kazala je. 

Vehovec je odgovorila i slaže li se s Draženom Jurkovićem da nam treba politički samoubojica za ministra zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju nepopularne su reforme, ja poštujem svakog tko se primi reforme, a posebno reforme u zdravstvu. To je jako težak kamen", kazala je Vehovec.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo