KOMENTIRAO INCIDENT / Reiner objasnio izbacivanje Pernara iz dvorane: 'Reagirao sam striktno po Poslovniku'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik Sabora rekao je da nije trebalo doći do izbacivanja Pernara iz sabornice jer takvo ponašanje ruši ugled Sabora

20.1.2017.
14:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo
Image
KAOS U SABORU /

Pernara 'deložirali' iz sabornice, on sve snimao uživo: 'Ovo je demokracija! Ovo je HDZ!'

Image
KAOS U SABORU /

Pernara 'deložirali' iz sabornice, on sve snimao uživo: 'Ovo je demokracija! Ovo je HDZ!'

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner rekao je kako izbacivanje zastupnika Ivan Pernar iz Sabora ruši dignitet te institucije te je poručio kako vjeruje da je Ivan Pernar postigao svoj cilj i ponovno se našao u centru pažnje, piše N1.

Upitan je li trebalo doći do izbacivanja Pernara iz sabornice, Reiner je odgovorio: "Naravno da nije jer takav inicident, kao i nečije incidentno ponašanje u sabornici, ruši ugled Sabora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadam se da je saborskim zastupnicima stalo do toga da oni koji su ih izabrali, a to su hrvatski građani, imaju visoko mišljenje o svojim zastupnicima i budu uvjereni da ih zastupaju na najbolji mogući način".

Reiner je objasnio i svoju reakciju. "Reagirao sam striktno po Poslovniku, koji kaže na vrlo jasan način kako se vodi sjednica, kako treba i mora opomenuti zastupnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se nije često događalo na sjednicama Sabora, ali se događalo u ranijim sazivima. Nažalost, neki zastupnici ni nakon opomene i oduzimanja riječi ne shvate da treba čuvati dignitet Sabora. Onda Poslovnik predviđa na to da ih se ukloni iz Sabora. 

Mislim da sam ja pokušao, kao i uvijek, biti vrlo objaktivan i pokušao zastupnike različitih stranaka vrlo pravedno svesti na temu o kojoj se radi. Radilo se o temi skidanja ili ne skidanja imuniteta trojici saborskih zastupnika", objasnio je potpredsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reiner je također istaknuo kako se nikada diskusija nije razvijala kao danas. "Zastupnici su ulazili u meritum stvari, tih optužbi, i raspravljali o ljudima koji se neki ne mogu braniti jer nisu tu. 

To nije svrha plenarnog odlučivanja jer MIP je dosad uvijek postupalo na isti način. Ako se radi o privatnoj tužbi, onda se ona odbacivala do kraja mandat. Ako je to tražio DORH, onda se prihvaćala", rekao je Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj put se iz meni nepoznatih razloga krenulo ulaziti u meritum stvar. Sabor se počeo pretvarati u sudište, a to mu ni uloga niti to smije raditi. Pokušao sam one zastupnike koji su odlazili od teme svesti prvo upozorenjem u ono što jest tema.

Tek ako bi se na to potpuno oglušili, onda bih izrekao opomenu", objasnio je Reiner i dodao kako nije sretan zbog današnje situacije u Saboru. "Nisam ni ja sretan što se ovo dogodilo. Ali vjerujem da je kolega postigao svoj cilj. On je sada u središtu pozornosti, iako ništa značajno rekao ili napravili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike