Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NAJAVIO REFORME

Reiner: 'Otvorit ćemo nova radna mjesta s ciljem zadržavanja mladih u Hrvatskoj'

Depopulaciju je izdvojio kao jedan od ključnih problema jer je građana Hrvatske svakim danom sve manje, a samo u prvih osam mjeseci ove godine 13.000 je manje rođenih od umrlih

Image

Željko Reiner

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Hina/ 30.10.2015. u 15:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

HDZ-ova Domoljubna koalicija, ako pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima, zaustavit će depopulaciju Hrvatske, reformirati obrazovanje i otvoriti nova radna mjesta kako bi se mlade ljude zadržalo u Hrvatskoj, najavio je Željko Reiner (HDZ) u petak na konferenciji za novinare ispred Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).

Reforma cijele vertikale obrazovanja – od osnovnog školstva do fakulteta, trebala bi omogućiti osposobljavanje mladih za zanimanja koje gospodarstvo treba, umjesto da ih se školuje za burzu, rekao je Reiner, prvi na listi prve Izborne jedinice Domoljubne koalicije te naveo FER kao jedan od primjera fakulteta koji školuju stručnjake u skladu s gospodarskim potrebama.

U skladu sa svojim izbornim programom, HDZ će pokrenuti gospodarstvo, otvoriti radna mjesta i zaustaviti odlazak mladih visokoobrazovanih kadrova u inozemstvo, jer njihovim odlaskom, rekao je Reiner, odlazi i hrvatska budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Odlaze nam mladi visokoobrazovani ljudi, nerijetko bračni parovi, i to s idejom da ostanu zauvijek. Najčešće odlaze u Skandinaviju, Irsku ili Veliku Britaniju gdje su dobro dočekani jer su kvalitetno obrazovani, a Hrvatska ostaje bez onih koji su trebali nositi Hrvatsku u idućih deset ili 15 godina. Naravno, ostaje i bez njihove djece, čime se još više naglašava depopulacija Hrvatske", rekao je Reiner.

Depopulaciju je izdvojio kao jedan od ključnih problema jer je građana Hrvatske svakim danom sve manje, a samo u prvih osam mjeseci ove godine 13.000 je manje rođenih od umrlih.

Upravo se čita

"Do kraja godine to će biti više od 15 tisuća, nestao je jedan grad srednje veličine, a nitko od vladajućih ne obraća na to nikakvu pozornosti", rekao je Reiner te istaknuo da je zato HDZ značajan dio svoga programa posvetio demografskoj obnovi Hrvatske.

Najavljuju mjere potpore mladim obiteljima od tisuću eura po novorođenom djetetu, delimitiranje porodiljne naknade u drugih šest mjeseci nakon porođaja, te smanjenje PDV-a na 5 posto, ne samo za hranu, nego za sve dječje potrepštine, otvaranje vrtića, sufinanciranje otvaranje korporativnih vrtića u velikim tvrtkama i cijeli niz mjera usmjeren ka tome da mladi ljudi nađu ovdje posao i da imaju što veće obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U sklopu reforme obrazovanja Reiner je najavio i osiguranje stalnosti udžbenika, koji se, kaže, više neće mijenjati svake godine.

Hina/ 30.10.2015. u 15:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba