Podaci su iznenađujući / Relković za RTL Danas o analizi lokalnih izbora koja pokazuje dramatičnu promjenu na političkoj sceni

HDZ je pobijedio samostalno u 11 gradova i 72 općine. SDP - ni u jednom gradu i 6 općina

24.5.2017.
18:52
VOYO logo

Ekskluzivno objavljujemo dio iz velikog istraživanja Ivice Relkovića koji je napravio prvu, dubinsku analizu rezultata prvog kruga lokalnih izbora.

Podaci su iznenađujući! Ovo je nepristrana analiza stanja u 16 županija. Dakle, još nedostaju 4 dalmatinske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je pobijedio samostalno u 11 gradova i 72 općine. SDP - ni u jednom gradu i 6 općina! HDZ dodatno koalicijski uzima još 17 gradova i 39 općina. SDP - 10 gradova i 22 općine. Dakle: HDZ ukupno 28 gradova i 111 općina, sveukupno 139 jedinica lokalne samuprave. SDP ukupno 10 gradova i 28 općina, dakle sveukupno 38.

Odnos HDZ-SDP je 139-38.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Relkoviću, letimičan uvid u ove rezultate upućuje na zaključak da glasači ne žele koalicije? Griješim li?

Pa, ne griješite. To je jedna velika poruka strankama da birači više ne žele gledati po sedam, osam redova da bi vidili koga će to zaokružiti. To je jedan mogući argument. A drugi argument je zapravo na neki način SDp-ov izlazak na izbore u kojima se očito nije snašao terenski, jer to pokazuje čak i Primorsko-goranska županija gdje su u prvom krugu dobili samo jednu jedinu općinu. Dakle, ni jedan grad ni jednu drugu općinu nisu kao samostalna lista dobili u svojoj Primorsko-goranskoj županiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je prva politička snaga Hrvatske. Tko je drugi - SDP ili nezavisni?

Nezavisne liste. Samo na ovom uzorku, na ovim županijama došli su do 35 gradova i 25 općina i ako dodamo još šest rubnih nezavisnih lista to je već 36, a rekli smo da je SDP na 38. Ako pretpostavimo da će još u četiri preostale županije, gdje je SDP iznimno slab, a nezavisne liste zapravo najjače, doći će do znatnog povećanja mjesta koje će osvojiti nezavisne liste. Ali, jednako tako, imamo čitav niz nezavisnih lista koje su kao druge ušle, ili kao prve, u drugi krug, po Slavoniji, gdje SDP opet stagnira. Tako da mi očekujemo da će SDP eventualno u Primorsko-goranskoj županiji i nekim županijama u središnjoj Hrvatskoj uloviti poneki mandat. Međutim, to neće čak biti dovoljno da ublaže ovu katastrofalnu statistiku zbog koje zapravo vidimo da SDP ne zna prezentirati koje je on to gradove dobio jer onih gdje ih je samostalno trebao osvojiti nema. Zasada u ovih 16 županija ja nisam našao ni jedan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo