CRO DEMOSKOP / Restart koalicija uza sebe ima mlade, starije i žene: HDZ kroz kampanju mora 'loviti' zaostatak

Bitka za pobjedu vodit će se na svim poljima; onaj tko pridobije više neodlučnih slavit će

8.6.2020.
14:45
VOYO logo

Najnovije mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL početkom lipnja provela agencija Promocija plus, pokazuje da HDZ više nije prvi izbor birača. Na prvom je mjestu koalicija Restart koju čine SDP, HSS, HSU, GLAS i SNAGA, premda, kako je za RTL.hr istaknuo politički analitičar Krešimir MacanRestart je u ovomjesečnom istraživanju prikupio manje glasova nego što je u svibnju imao sam SDP.

Image
Analizira Damira Gregoret /

Novi CRO Demoskop: Preokret na vrhu, Restart u prednosti pred HDZ-om! Milanović najnegativniji

Image
Analizira Damira Gregoret /

Novi CRO Demoskop: Preokret na vrhu, Restart u prednosti pred HDZ-om! Milanović najnegativniji

Naravno, bitka za glasove tek počinje jer službeni dio kampanje počinje 17. ili 18. lipnja nakon što budu predane izborne liste. No, CRO Demoskop je jako dobar pokazatelj situacije i pulsa birača. A posebno je zanimljivo kad se istraživanje analizira i dobijemo odgovore koje bi dobne skupine birale određenu opciju. Odnosno, koga bi birale žene, koga muškarci, koga mlađi, a koga stariji građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na dobne skupine, kod Restartkoalicije nema većih odudaranja, iako je nešto popularnija među starijom populacijom. Primjerice, 24,6 posto birača između 18 i 29 godina dalo bi joj glas u ovom trenutku. Isto tako, i 26,7 posto onih između 30 i 39 godina. Najviše potencijalnih birača Restart koalicija ima kod onih starijih od 70 godina - čak 32,4 posto, a malo više od 31,3 posto njihovih birača pripada dobnoj skupini od 60 do 69 godina.

HDZ gubi kod mlađe populacije

Samim time, čini se da i oni pred mirovinom i oni u mirovini podosta preferiraju Restart koaliciju, što za HDZ nije nimalo dobar pokazatelj. Naime, iako najjača stranka trenutne vladajuće opcije ima kod starijih od 70 godina 38,3 posto podrške, to nije toliko osjetno vodstvo u odnosu na to koliko HDZ gubi kod mlađe populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 19 posto onih od 18 do 29 godina glasalo bi za HDZ, kao i njih 20,8 posto u dobnoj skupini od 30 do 39 godina. Nešto stariji, oni od 40 do 49 i oni od 50 do 59 su za HDZ u većoj mjeri nego za SDP. Ali, HDZ kod onih od 60 do 69 godina ima za dva postotna boda manju podršku nego Restart.

Jasno je da HDZ nema koaliciju iza sebe i da nijedna opcija neće moći formirati vladu sama, zbog čega su oči itekako uprte u koaliciju Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Hrvatskih suverenista i Bloka za Hrvatsku. Ukupno, po istraživanju oni će prikupiti 13,5 posto glasova. Zanimljivo je da najveću podršku ta koalicija ima kod najmlađih - onih od 18 do 29 godina - 16,8 posto. Najslabiju podršku imaju kod starijih od 70 godina - 8,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na četvrtom je mjestu Most s 4,7 posto ukupne potpore te se ta stranka bori za prelazak izbornog praga od pet posto. Kod Mosta je specifično da u svim dobnim skupinama ima oko pet posto podrške, ali kod starijih od 60 godina je na 2,6 posto, odnosno na 1,3 posto kod starijih od 70 godina. U tim dobnim skupinama tražit će potrebne glasove za prelazak izbornogpraga.

Neodlučni su skupina za koju će se boriti svi sudionici izbora jer u svim dobnim skupinama dvoznamenkasti ih je postotak. Osim u dobnoj skupini starijih od 70 godina, gdje se samo 9,6 posto ispitanika izjašnjava neodlučnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene naginju prema ljevici

Kad se pak istraživanje analizira po spolu, može se vidjeti da preferencije muškaraca i žena ne odudaraju previše. Primjerice, za Restart koaliciju glasalo bi 27,6 posto muškaraca i 26,8 posto žena, za HDZ bi glasao jednakpostotak muškaraca kao i za Restart, ali nešto manje žena - 25,7 posto. Škorina koalicija kod muškaraca ima 15,8 posto potpore, kod žena 11,3 posto.

Most je na 3,6 posto kod muškaraca i 4,6 posto kod žena. Neodlučnih je 10,8 posto muškaraca i 12,8 posto žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Istraživanje CRO Demoskop za svibanj pročitajte OVDJE.

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 2. do 5. lipnja 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo