magnetski valovi / Revolucija u liječenju depresije stigla i u Split: Metoda je bezbolna i nema nuspojave

TMS metoda korisna je za liječenje PTPS-a, opsesivno kompulzivnih poremećaja i stanja nakon moždanih udara

16.11.2020.
8:15
VOYO logo

U svijetu je donio revoluciju u liječenju (primarno) depresije, ali i PTPS-a, tinitusa, te opsesivno kupuzivnih poremećaja, a sada je stigao i u Split. Riječ je o uređaju koji pomoću magnetskih valova stimulira mozak, a metoda je neinvazivna, bezbolna i bez nuspojava. 

Liječenje depresije

Izgleda kao običan uređaj, ali valovi koje odašilje za mnoge život znači. Kada dođe na liječenje, pacijent se opusti u maloj sobi, a elektromagnetski valovi imaju efekt kao da masiraju mozak. Transmagnetska stimulacija mozga primarno je namijenjena liječenju depresivnih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Riječ je o revolucionarnom aparatu u psihijatriji riječ je nečemu potpuno novom, rekao sam bezbolna metoda, bolesnik nakon tretmana od 37 minuta nastavlja živjeti svoju svakodnevicu. Odlazi kući bez nuspojava“, izjavio je Boran Uglešić, specijalist psihijatar.

Potrebno je oko 20 tretmana, a osim za depresiju TMS metoda korisna je za liječenje PTPS-a, opsesivno kompulzivnih poremećaja, stanja nakon moždanih udara, ali i tinitusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uz pomoć sonde radimo mapiranje određenog dijela mozga gdje želimo da magnetsko polje djeluje, na osnovu tog mapiranja bolesnik dobiva kapu gdje uz pomoću ove sonde se aplicira magnetsko polje na određeni dio mozga koji je zadužen za taj deficit koji se događa”, pojašnjava Uglešić.

Image
sve je ok! /

U Rijeci pokrenuta besplatna aplikacija za online psihološko savjetovanje mladih: 'Tako nešto je od velike pomoći!'

Image
sve je ok! /

U Rijeci pokrenuta besplatna aplikacija za online psihološko savjetovanje mladih: 'Tako nešto je od velike pomoći!'

Dok u Zagrebu postoji ovakav uređaj, u Dalmaciji je ovo prvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S obzirom da je jesen i kiša kao što jest, bili bi ionako depresivni, a mislim da smo malo više depresivni nego inače”, smatra Sanja iz Splita.

TMS metoda u svijetu se koristi već desetak godina, a pokazala se učinkovita i kod pacijenata s depresijom kod kojih lijekovi nisu pomagali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada govorimo o trasnkransijskoj magnetskoj stimulaciji pozivamo se na recentnu svjetske literature. Navodi su u literature da preko 75 posto bolesnike koji liječe depresiju dobro reagiraju na TMS i postižu željene rezultate“, rekao je Uglešić.

Željeni rezultat ove magnetske stimulacije mozga su poticanje lučenja serotonina i dopamina, nakon čega se pacijent jednostavno osjeća bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo