Podučili ih kolege s Rebra / Revolucionarno! 'Čupanjem' ugruška, bez potpune anestezije, do lakšeg oporavka od moždanog

Splitskoj bolnici nedostaje još jedan angiografski uređaj kako bi se dovoljno brzo reagiralo

23.4.2019.
21:45
VOYO logo

U splitskoj bolnici posljednjih 15 mjeseci izvodi se zahvat koji spašava ljude koji su doživjeli moždani udar. Metoda se zove trombektomija, a njome se zapravo ugrušak vadi iz velikih krvih žila. Metodu su splitski liječnici učili uz kolege sa zagrebačkog Rebra. 

Revolucionarna metoda kojom se ugrušak "čupa" iz pacijenta koji je doživio moždani udar ne mora se obavljati ni u potpunoj anesteziji. Iza postupka stoji cijeli multidisciplinaran tim, a ugrušak se vadi kroz preponsku venu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sama procedura se može obavljati na dva načina. Jedan je aspiracijska trombektomija, kada se ugrušak samo usisava, a drugi je način je korištenje stent retrivera kada se pomoću posebno konstruiranog stenta ugrušak hvata i vadi van iz velike krvne žile", pojasnio je dr. Dragan Dragičević, intervencijski neuroradiolog.

Postupak traje pola sata

Postupak traje od pola sata do najviše dva, a kod pacijenata koji nije uspavan ponekad se terapijski učinak vidi odmah nakon zahvata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle pacijent može stisnuti ruku koja je prije toga zahvata bila oduzeta. Može se čak dignuti na noge što je spektakularno", dodaje doktor Dragičević. 

U svijetu se izvodi od 2015., a u splitskoj bolnici od početka prošle godine. Uz mentorstvo kolega sa Rebra koji su ih poučili, splitski liječnici obavili su dosad 95 postupaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedan velika nada za pacijente i nešto što jedan od najvećih ako ne i najveći iskorak u medicini osobito u neurologiji", kazao je dr. Krešimir Čaljkušić, voditelj jednice za intezivno liječenje pri Klinici za neurologiju.

Uspješnost veća od 70%

Uspješnost zahvata veća je od 70 posto. Prepoznavanje simptoma moždanog udara i što raniji dolazak u bolnicu za pacijenta su od presudne važnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskoristila bih ovu priliku da napomenem koliko je važna uloga liječnika obiteljske medicine i liječnika u hitnoj pomoći da što ranije prepoznati moždani udar  dovedu u bolnicu da bi mi mogli nastaviti što je potrebno da bi taj pacijent dobio optimalno liječenje", kazala je dr. Meri Matijaca, voditeljica Klinike  za neurologiju KBC Split.

No splitskoj bolnici nedostaje još jedan angiografski uređaj kako bi se dovoljno brzo reagiralo kada stigne pacijent s moždanim udarom. Tim više što je kod nekih pacijenata nakon zahvata moguć i potpuni oporavak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo