TEŠKA JESEN PRED NAMA / Režije i život poskupljuju: 'Doći će do rasta cijena električne energije, a to će se preliti i na cijenu vode'

U nekim gradovima do poskupljenja je već došlo u kolovozu, a ostali tek najavljuju

23.8.2022.
19:59
VOYO logo

Ono što ostatak Hrvatske čeka od listopada, stanovnici Otočca već su dočekali na računima za kolovoz. Kubik vode ranije su plaćali 7 kuna, a sada 14 i pol.

"Sad je već skuplja od struje. Ne znam, vidjet ćemo. Sve je poskupjelo, a voda za duplo", govori Ivica Antunović iz Otočca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako ću vodu uštedjeti, ako sam koristio 10 kubika, koristit ću i dalje. Sve je teže iz dana u dan, a plaće su iste. Borit ćemo se koliko budemo mogli", kazao je Damir Kovačić iz Otočca.

Slijedi jesen kraćeg tuširanje i zalijevanja vrta, a kako je krenulo i zima uz svijeću i pod debelom dekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZRAČUN STRUČNJAKA /

RTL ekskluzivno donosi sve o poskupljenjima: Toplana bi mogla poskupiti za 50, struja za 30, a plin za 76 posto

Image
IZRAČUN STRUČNJAKA /

RTL ekskluzivno donosi sve o poskupljenjima: Toplana bi mogla poskupiti za 50, struja za 30, a plin za 76 posto

"Pa po svemu sada izgleda da će biti rast cijena električne energije, da će se dio preliti kupce. Vidjet ćemo u kolikom će to iznosu biti, vidjet ćemo hoće li Vlada preuzeti dio na sebe i HEP kao i opskrbljivači. I to će se naravno preliti na cijenu vode jer znamo da je potreban električna energija kako bi vodu dopremili do kućanstva", kazao je Marko Bišćan iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Osim vode do kućanstva se dopremaju i astronomski računi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pedeset milijuna kuna koliko je do sad odlazilo na električnu energiju radi pumpanja vode u cijevima, sada ide vjerojatno četiri puta gore i odjednom 50 milijuna trošak postaje 200 milijuna kuna trošak", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

A na sve to skuplji i plin. U Zagrebu je problem s novim korisnicima. Gradska plinara ima oko 50 tisuća novih korisnika koji su do sada bili kod komercijalnih, tržišnih opskrbljivača. Samim time bi se dug plinare mogao povećati sa sadašnjih 50 milijuna eura na 100 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo očekivano da će te tvrtke prvo ponuditi cijenu građanima po jeftinijim cijenama i sada kada su njima cijene dobave plina otišle gore odjednom kažu mi to nećemo raditi. To nitko nije mogao predvidjeti i to stvara problem GPZO-u", kazao je Tomašević.

A na što se onda grijati struju ili plin?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To vam je sada sve igra brojeva jer ne znamo kolika će točno plin poskupiti, kolika će biti cijena u toplinarstvima, kolika će biti cijena električne energije. Teško je reći", kazao je Bišćan.

A već sada su u riječkom vodovodu rekli da im je struja skuplja čak – četiri i pol puta, a kako jedno vuče drugo - njima skuplja struja, a građanima voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike