rafali / Riječ je o zrakoplovima s osnovnim paketom. A što to zapravo znači? 'To ne zna nitko', kaže vojni analitičar Tabak

Izniman je to borbeni zrakoplov, kaže umirovljeni vojni pilot. Rafali će u Hrvatsku stizati u etapama, mehaničari na obuku trebaju sljedeće godine

25.11.2021.
19:20
VOYO logo

Što je to Hrvatska zapravo kupila najvećim povijesnim ugovorom o nabavci aviona? Dva Rafala na hrvatskom nebu kao uvertira u najveću, hrvatsku povijesnu vojnu kupnju.

''Moćni, barem tako izgledaju'', komentirao je građanin.

''A možda će nam zatrebat pa bi nam bilo žao da ih nemamo'', rekao je Jozo Topić iz Zagreba.

Dok je kontrola leta sa zemlje bila hrvatsko francuska, Rafalima su danas pilotirali Francuzi. Za to će još dvije godine pričekati naši piloti kojima obuka za upravljanje borbenim avionima Rafale f3 R treba početi 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
susret na pantovčaku /

Milanović: 'Ovo je za Hrvatsku mali veliki početak'. Macron: 'Prvi sam francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku. Radi se o nepravdi'

Image
susret na pantovčaku /

Milanović: 'Ovo je za Hrvatsku mali veliki početak'. Macron: 'Prvi sam francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku. Radi se o nepravdi'


''To je za Hrvatsku velika stvar. I strateški i financijski'', kazao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

U 12 i koju minutu, dugo iščekivani ugovor o kupnji 12 francuskih borbenih zrakoplova, vrijednih 999 milijuna eura plus PDV, potpisali su francuska ministrica i hrvatski ministar obrane. Kupnja ovih aviona strateško je pozicioniranje Hrvatske na europskoj karti.

''Kupnja aviona u strateškom smislu doslovno je za Hrvatsku ono što nazivamo game changer. Dobit ćemo sposobnost kakvu do sada nismo imali...Od juga Njemačke do Grčke nema nitko takve avione. Ne samo da imamo sposobnost odvraćanja nekoga tko i pomisli napasti hrvatski teritorij već možemo biti i izvoznici sigurnosti. Čimbenik stabilnosti na jugoistoku Europe'', rekao je premijer Andrej Plenković.

''Ovaj sporazum potpisan s Dassaultom i ostalim tvrtkama pokazuje da doista želimo djelovati zajedno i ovdje je riječ o jednom suverenom izboru Republike Hrvatske. Ugovor je, dakle, jutros potpisan i ima povijesni značaj. Bit će to vezivo jedne duge suradnje i strateške sinergije naših dviju zemalja. Za Europsku uniju to je prvi važan korak u smjeru europske obrane i jamči našu zajedničku sigurnost i hvala na tom izboru'', izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Rafali će u Hrvatsku stizati u etapama, mehaničari na obuku trebaju krenuti već sljedeće godine. Riječ je o zrakoplovima s osnovnim paketom. A što to zapravo znači?

''To ne zna nitko'', rekao je Igor Tabak, vojni analitičar.


Ipak, riječ je o povijesnoj kupnji kaže i bivši ministar obrane koji se i sam bavio obnovom borbene ekadrile, ali neslavno - propalim poslom oko izraelskih barak f 16 aviona.

''Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom procesu. Drago mi je da smo ga konačno završili'', rekao je Damir Krstičević, bivši ministar obrane.

Izniman je to borbeni zrakoplov, kaže i umirovljeni vojni pilot. Ali dovoljan bi nam bio jeftiniji prijelazni model s istim naoružanjem kao Rafale, jer u odnosu na avione koje imamo sada a koje je svakako trebalo zamijeniti, ogroman je ovo skok.

''Možete usporedit Formula 1 i Golf2 dizel. Obuka je najmanji problem za pilote. Najveći problem za tehniku. Za ono što mi nemamo. Nemate inženjere, tehničare, infrastrukturu'', brigadir Ivan Selak, umirovljeni vojni pilot.

A i nedostaje mladih pilota jer je idealno letjeti do 37. godine života. Ipak, pilotiranje ovim zrakoplovima san je svakog pilota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo