Avantura od tri i pol mjeseca / Riječanina korona 'zablokirala' u Norveškoj, pa je biciklirao do Hrvatske

Oduševila ga je priroda

22.11.2020.
10:00
VOYO logo

Put iz Norveške za 104 dana. Takav bi bio žilvernovski naslov avanture Riječanina Damira Međurečana, inače informatičara.  U ožujku je zbog korone ostao blokiran na sjeveru Norveške. Nije mogao naći prijevoz, svi letovi su obustavljeni, ali on je odlučio biciklirati

Došao je 11. ožujka, a plan je bio ovdje ostati desetak dana. Avantura se produljila na tri i pol mjeseca.

"Pješačim po arktičkom krugu, prolazim sva ta mjesta svaki dan, međutim, avioni i dalje ne lete. Prolaze dani, prolaze tjedni, tako da kad je došao već kraj četvrtog mjeseca, vidim da ovom nema kraja i tad se odlučujem, kupit ću bicikl i krenut ću biciklom sa sjevera Norveške, natrag prema Europi, prema Hrvatskoj", rekao je.

Bicikl je kupio nakon 600 kilometra koje je propješačio. A sve što je sa sobom imao stalo je u ovakvu torbu. "To su biciklističke bisage za duža putovanja, gdje se može smjestiti odjeća, oprema, hrana. Vreće za spavanje i sve te stvari. Vama je bicikla kuća u tom trenutku. Jel? Da, najbolji prijatelj na putu", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
jedna stvar im je zajednička /

Ovo su četiri vrste hrane na kojima koronavirus može preživjeti i do nekoliko tjedana

Image
jedna stvar im je zajednička /

Ovo su četiri vrste hrane na kojima koronavirus može preživjeti i do nekoliko tjedana

Uživao je u prirodi  

S Damirom smo se našli na riječkoj kiši. Dok razgovaramo ne želi se skloniti, jer sve čime ga priroda miluje ili šamara za njega je dokaz da živi. Tako je bilo i na norveškim snjegovima. "To je ipak arktički krug, u Europi je proljeće, ali tamo je zima, - 10, - 15. Još kad zapuše vjetar temperatura se niže spušta, a ja sam otišao samo s vrećom za spavanje i foto opremom jer sam mislio da idem samo na kratko. Vani sam spavao cijelo vrijeme zapravo na otvorenom, nisam spavao u hotelima i slično. Ali koliko god je ta priroda surova, opet je zapravo baš zbog toga i prekrasna", rekao je.

Prepun dojmova izdvaja gostoprimstvo u Međuzemlju hobita.

"Ima jedna prekrasna plaža, potpuno pusta, mora se proći planinu u Norveškoj, da bi se došlo do nje i tamo postoji napravljena jedna hobit kućica, koja je upravo tako, za putnike namjernike".

Nakon gotovo tisuću i pol kilometara, koliko je od sjevera trebalo do jugozapada Norveške, trajektom je stigao do Danske. A onda još oko 300 kilometara na dva kotača, pa vlakom u svoj berlinski stan...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike