na zadovoljstvo potrošača / Riječka inspekcija odlučila: kazne za parkiranje više neće iznositi punu cijenu dnevne karte

Kazne za parkiranje više neće iznositi cijenu dnevne karte. Takvu je odluku donijela riječka tržišna inspekcija, a odnosi se na koncesionare u Opatiji i Crikvenici. Visoke kazne plaćat će samo oni koji uopće nisu platiti parkirnu kartu, a svi drugi samo iznos koji još nedostaje. Odluka bi mogla promijeniti način plaćanja kazni u cijeloj Hrvatskoj

23.10.2015.
19:09
VOYO logo

Traženje parkinga u gradu može biti traumatično iskustvo. Zatvorena parkirališta nude lagodniji način plaćanja na izlasku. No, najčešće se naplata obavlja putem automata ili mobitela. Tada za svaki neproduženi sat stiže kazna.

Pa čak i oni vozači koji su platiti sat ili dva, morali su izdvajati velike iznose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa su tako kazne u Crikvenici iznosile od 140 do 250 kuna, a u Opatiji između 120 i 140. 

Ali riječka tržišna inspekcija takvu praksu smatra neosnovanom pa ih je crikveničkoj Eko-murvici i opatijskom Liburnija parkingu zabranila. Dnevne se kazne mogu naplaćivati samo onim vozačima koji nisu platili niti jedan sat parkiranja. Koncesionari takvo riješenje osporavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inspektor se stavlja iznad odluka Ustavnog suda, iznad Županijskog suda pa čak i iznad pismenog mišljenja i stava ministarstva u kojem je inspektor zaposlen, dakle u ministarstvu gospodarstva“, objasnio je Vlado Leoni, vlasnik Liburnija parkinga.

A ministarstvo se sada poziva na Zakon o zaštiti potrošača te navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od trgovca, pružatelja usluge parkiranja, se razumno očekuje u skladu s načelom savjesnosti i poštenja da u slučaju prekoračenja vremena parkiranja naplaćuje punu cijenu satnog parkiranja, a ne cijenu dnevne karte jer nije pošteno.

No, slična iskustva imaju i stanovnici drugih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko ovakvu odluku riječke inspekcije potvrdi Visoki upravni sud, prelit će se i na ostatak Hrvatske.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo