VLASNICI SU TALIJANI / Riječka tvrtka ima ogromnu dobit, ali i porezni dug: Čime se bavi misteriozni Giomax?

S obzirom na povezanost vlasnika s talijanskim tvrtkama može biti pretpostavka da je to služilo za pranje novca, kaže Slavko Linić

7.11.2020.
22:00
VOYO logo

Objavljeni su najveći porezni dužnici, a za oko zapinje tvrtka Giomax, registrirana u Rijeci. Duguje četiri milijuna kuna, a istodobno je i na listi top deset s najvećom dobiti - oko 30 milijuna kuna.

No, nepoznata je i nitko ne zna čime se bavi. Vlasnici su Talijani, a na adresi na kojoj su tvrtku prijavili ona ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može biti pretpostavka da je služila za pranje novca"

Poreznoj upravi duguju oko četiri milijuna kuna, dok u isto vrijeme imaju dobit od oko 30 milijuna. Premalo podataka, ali i to je dovoljno za bivšeg ministra financija.

"S obzirom na povezanost vlasnika s talijanskim tvrtkama može biti pretpostavka da je to služilo za pranje novca, da nije naplaćeno potraživanje pa samim tim nije se moglo platiti poreze, ali evidentno je, ako netko ostvari ispod dvije godine preko 70 milijuna s 23-24 milijuna zarade, onda tu traži efikasno postupanje Porezne uprave", rekao je bivši ministar financija Slavko Linić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na internetu postoji i broj telefona, ali to može biti svatko tko je preko tog broja osnovao tvrtku. Novinarka RTL-a je nazvala taj broj, ali su joj rekli da na tom broju nikada nije bila tvrtka Giomax. 

Zašto je dug nastao?

Linić napominje da bi uz poreznu listu trebalo jasno obrazložiti zašto je dug nastao. "Da li zato što je dobit na fiktivnim računima, a nije naplaćeno ili je dobit zato što nije bilo rashoda, pa se jednostavno ne misli platiti poreze u Hrvatskoj i zatvoriti tvrtku", kaže Linić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je, kaže, problem što je tvrtke prejednostavno osnovati, stvaraju se dugovi, tvrtka se, zatim, zatvara a vlasnik osniva novu. Predlaže kazne i suradnju s drugim državama.

"Pogotovo što smo u istoj europskoj zajednici. Bitka protiv pranja novca je načelo koje je itekako jako kod financijera u europskoj zajednici", kaže Linić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U krugu od nekoliko metara nepostojeća tvrtka s milijunima, po svemu sudeći, opranog novca i štandovi na kojima se svaka zarađena kuna triput prevrće - jer unatoč poštenom radu većina ima tek za preživljavanje.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo