UOČI DANA ŽENA / Riječki semafori svijetle za žene: Kada će cijela Hrvatska ženama upaliti zeleno?

Ženski semafori posebno su razveselili djevojčice jer su se i tako male već susrele s preprekama

7.3.2020.
21:00
VOYO logo

Niz je sitnica s kojima svakodnevno živimo i koje i ne primjećujemo, ali daju do znanja i dalje živimo u - muškom svijetu.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ženski semafori posebno su razveselili djevojčice jer i tako male već su se susrele s preprekama. Najčešće se radi o tome da se nečega ne bi trebale uhvatiti jer "dečki će to bolje".

Na pitanje što bi mu rekle kada bi im neki dječak tvrdio da nešto ne mogu zato što su cure, Lea Vulić i Sara Glogović iz Rijeke imaju spreman odgovor: ''Išla bih mu pokazati da mogu! Kad bi mi rekao: ne možeš ovo, ono, ja bih baš išla to napraviti. Da vidim mogu li. Pa ako ne mogu, onda bih vidjela da ne mogu, ali bih išla opet probati. Da isto kaže da ne mogu, ja bih mu išla probati pokazati da ja to mogu''.

U državnim tvrtkama 2019. na rukovodećim položajima bilo je samo pet posto žena. Put do uspjeha ženama je teži. Često se susreću s predrasudama, neumjesnim komentarima, a to je samo vrh ledene sante izazova u privatnim i poslovnim životima. I zato ''ženski semafori'' nisu, kako poručuju, banalna stvar.

''Svaka promjena koja dovede do toga da se više osvijesti položaj žena, a još jako puno toga ima što bi trebalo napraviti, po meni je pozitivna'', istaknula je Antonia Svetina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Semafor se sviđa i Nevenki Marinković. Ipak, upozorava: ''Nigdje nisu zastupljene kako treba. Bez obzira što su i poduzetnice, i sve, ali opet ih manje-više omalovažavaju''.

Rijeka je slijedila primjer brojnih europskih gradova koji kroz detalje žele pokrenuti promjene u odnosu prema ženama.

''Fora je vidjeti, a sitnice čuda znače'', kaže Ljiljana Mandić dok Andrej Kostelić ističe: ''Uopće nije sporno, ali trebalo bi činiti puno više'' kako bi ženama kroz život svijetlilo zeleno tamo gdje su samo zbog spola dosad - zaustavljane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo