Gori im pod nogama / Riječki vatrogasci spremaju štrajk za plaće, ne samo to: Najavili su iz cijele Hrvatske doći svojim vozilima na prosvjed

Kažu da su njihove plaće najniže od svih kolega u većim gradovima i traže povećanje osnovice. U prosjeku je to trenutačno samo 6000 kuna

17.3.2022.
20:00
VOYO logo

Štrajk vatrogasaca u Rijeci i to potpuno ujedinjeni; svih 140 pripadnika riječke Javne vatrogasne postrojbe odlučilo je štrajkom povisiti plaće. 

Tvrda da su njihove plaće najniže od svih kolega u većim gradovima i traže povećanje osnovice. Grada ima ponudu, ali oni nisu zadovoljni. Poslijepodne je održan još jedan sastanak, a ima li pomaka? Ida Balen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj put gori pod nogama. No dogovora s Gradom nema. Ipak, ujutro su svi došli u smjenu. Zabrinuti.., ali građani ne moraju biti. Na svaki će njihov poziv izaći, ali ne i na pozive Grada, koji podrazumijevaju različite i brojne poslove.

Goran Hibler, predsjednik Sindikata vatrogasaca:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretno karnevala, to vam je tipičan primjer. Osiguravanje, velik broj ljudi je tu, i vozila. Osiguranje i tih samih utakmica. Već sad će biti utakmice konstantno. Jedan duži period davali su osiguranje čak i LNG-a na Krku, u Omišlju. To je bilo ugovorom vezano, ali isto da i je u ovom trenutku, takve aktivnosti se više ne provode."

Nakon još jednog sastanka poslijepodne ništa novo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Marko Filipović: "Ne mogu reći da smo se danas dogovorili, no ostajemo otvoreni za daljnje razgovore. Bilo je izneseno nekoliko prijedloga sa strane vatrogasaca koje moramo dodatno razmotrit, jer imaju učinak na proračun.

Vatrogasci traže povećanje osnovice plaće od 12 posto, odnosno, sa 1875 na 2100 kuna. Trenutna im je plaća u prosjeku šest tisuća kuna, sa svim dodacima. Što kažu građani?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako u Zagrebu imaju vatrogasci veće plaće, pa nek imaju i ovi ovdje. To je sasvim normalno i sasvim ok. I trebamo ih svi podržati", kaže Jozo Vučković iz Rijeke.

"To je jako loše ako netko mora štrajkati da bi se došlo do toga da bi se priznao rad", kaže Josip Horvat iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk je, poručuju, jedini način. Voditelj vatrogasne grupe JVP Rijeka Demir Ferhatović: "Posao kao posao je dobar, mi ga volimo, zato ga i radimo. Međutim, kao što sve ima troškove, tako ima i naš život."

Ako se ne dogovore, sljedeći korak je prosvjed. Goran Hibler kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najavili su svi iz cijele Hrvatske da će doći sa svojim vozilima na prosvjed, onda ćemo napraviti prosvjednu vožnju. Nudili su financijsku pomoć, materijalnu, kakvu god treba. Mi smo vatrogasci i zajedno radimo. Zajedno smo na toj intervenciji i u dane blagdana i noću i tako dalje."

Problem bukti. Ali na buktinje su, kažu, navikli. I neće odustati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo