topi se podrška mostu / Rimac za Vijesti.hr: 'Birači ljevice su se opekli na prošlim izborima, ovaj put neće eksperimentirati'

Politolog i sveučilišni profesor Ivan Rimac istaknuo je kako je biračko tijelo dosljedno svojim preferencijama te smatra kako rezultati nadolazećih izbora neće biti bitno drugačiji od onih lanjskih

30.8.2016.
10:44
VOYO logo

Politički analitičar Ivan Rimacje u Facebook Live razgovoru za Vijesti.hr komentirao je rezultate RTL-ove ankete, ali i analizirao potencijalno ponašanje birača na nadolazećim parlamentarnim izborima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RASPLET U X. IZBORNOJ JEDINICI /

RTL anketa: HDZ opet pobjeđuje na jugu Hrvatske, SDP preoteo Mostu jedan mandat

Image
RASPLET U X. IZBORNOJ JEDINICI /

RTL anketa: HDZ opet pobjeđuje na jugu Hrvatske, SDP preoteo Mostu jedan mandat

"Ljudi su dosljedni u svojim uvjerenjima, pa sukladno time traže političku opciju koja bi zadovoljila njihove svjetonazore. Kako se politička scena kod nas poprilično stabilizirala, nema novih igrača, tako je vrlo vjerojatno da će birači glasovati isto kao i na prošlim izborima. Većina onih koja preferira ljevicu, glasovat će za Narodnu koaliciju. Većina koja preferira desnicu, glasovat će za HDZ", pojasnio je.

Međutim, Rimac dodaje kako je osjetna manja podrška Mostu nego na prošlim izborima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva razloga su za to. Most predstavlja remetilački faktor kada se formirala Vlada i uloga u pokušaju da se sačuva Vlada koja je bila neefikasna i nefunkcionalna.
No, ipak će ostati na sceni jer nema ništa treće što bi bila opozicija SDP-u i HDZ-u. Most će izgubiti dio lijevih glasača jer su koalirali s HDZ-om, koji je pokazao ekstremne desničarske stavove na vlasti. Koliko su dosad ankete pokazale, birači ljevice najdiscipliniraniji su na ovim izborima. Prošle izbore doživjeli su kao kaznu za svoje vrludanje na prošlim izborima i sada su odani Narodnoj koaliciji. Nove opcije nisu se nametnule - ni Živi zid, ni Pametno, ni Milan Bandić. Opada potpora i za neke jake regionalne opcije poput HDSSB-a", istaknuo je.

"Alternativa HDZ-u neće biti pravaška okupljanja, nego Most. No, ta alternativa je znatno umanjena. Most se nametnuo kao mirnija alternativa koja brine o glasačima, pa HDZ ima manje prostora za osvajanje simpatija glasača", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimac je isto tako upozorio koja je glavna boljka manjih stranaka.

"Osnovni problem Živog zida, pa i Mosta, kao i nekadašnje opcije Laburisti, jest kritika aktualne vlasti, ali ne nude alternative", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kako vidi koaliciju uvijek buntovnog Živog zida i profesora na Ekonomskom fakultetu Ivana Lovrinovića, Rimac je odgovorio: "Koalicija Živog zida s Lovrinovićem se pokazala kontraproduktivnom za Most. Prije svega, jer je Lovrinović bio spreman surađivati s HDZ-om, dok je Živi zid u tom slučaju bio anarhistički lijevo. Glasači su zbunjeni, a i budi se nepovjerenje u ljudima".

Komentirajući Milanovićev nastup, izjavio je kako je evidentno da mu gospodin Brown ne vodi kampanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drskost i neprijateljski stav Milanovića ide za tim da uvjeri glasače da je velika koalicija nemoguća i da se ne zanose idejom da glasovanjem za jednu ili drugu opciju zapravo se svodi na isto. Milanović je sve manje podložan savjetima PR-ovaca. Ovaj stil je njemu mnogo bliži kao osobi. Na ruku mu ide što su se glasači ljevice opekli na prošlim izborima, pa sada nisu skloni eksperimentima. Milanovićev stil je vrlo sličan onome kako se on odnosio prema Srbiji, Mađarskoj, pa čak i Europskoj uniji u vrijeme izbjegličke krize. To ima smisla u vanjskopolitičkim odnosima, no nisam siguran da ima u kampanji", istaknuo je.

"Obrazovna reforma, koja je krenula za vrijeme SDP-a, imala je veliki zamah i entuzijazam. Taj zamah je izgubljen uslijed ideološkog udara HDZ-a. Prekinut je tijek reforme i izgubljen je ljudski potencijal koji je tu reformu nosio. Problem svih reformi nije niti novac niti znanje, nego upravljanje ljudskim resursima", zaključio je Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo