Efikasna zaštita / Rješenje protiv poplava su gradovi spužve: Kišne vrtove i zelene oaze nemaju samo Singapur i Tokio, nego i jedan hrvatski grad

Grad čiji vrtovi i kružni tokovi skrivaju najmodernije sustave u borbi protiv poplave

21.7.2021.
7:00
VOYO logo

Da bi se spriječile stravične poplave kakve smo ovih dana gledali u Njemačkoj trebaju nam - gradovi spužve. Dakle doslovno, gradovi koji dobro upijaju kišu. Ne samo kroz obične odvode - nego i kroz jarke, retencijske lagune, zelene krovove, kišne vrtove, urbane ribnjake.

Sve to naravno funkcionira u Tokiju i Singapuru - ali i u jednom hrvatskom gradu. Kad su u pitanju oborine: Pula bi mogla biti primjer svima. I oni su do prije 6-7 godina imali problem s poplavama nakon obilnih kiša - ali to se promijenilo otkad su postali grad spužva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Običan kružni tok. Ili ipak ne. Ovo je spužva.

Mala zelena oaza u pulskom naselju isto je ustvari - spužva. Jer, kišni vrtovi zadržavaju vodu i postepeno je otpuštaju prema glavnim kanalima, koji sve odvode u more. Desetak takvih vrtova u Puli projektirala je inženjerka Tatjana Uzelac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BIT ĆE MILIJUNSKE' /

Slavonija zbraja štete od nove poplave: 'Izgubila sam sve. Zdravlje je najbitnije, ali ni toga više nemam'

Image
'BIT ĆE MILIJUNSKE' /

Slavonija zbraja štete od nove poplave: 'Izgubila sam sve. Zdravlje je najbitnije, ali ni toga više nemam'

"Kod oborinske odvodnje je baš obrnuto nego klasični sustav, da se što duže zadrži na slivu, infiltrira i onda da se polako ispušta dalje. Ako kiša nije dugo pala na glinovitim tlima, a to je cijelo područje Pule, ta zemlja bude kao kamen tvrda i mi radimo zamjenu materijala. Da bi napravili kišni vrt ili retenciju iskopamo metar materijala, zamijenimo ga s kamenim materijalom i te pore između tih granula su ustvari volumen koji zadržava vodu. I kada prođe kiša onda se polako ispušta", rekla je Uzelac.

Pula može biti primjer ostalim gradovima u Hrvatskoj. Prirodne katastrofe poput ovih koje su posljednjih dana zahvatile Europu sve su češće, a čak je i organizirana Njemačka pokazala da nije spremna, rješenje su - gradovi spužve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi gradovi spužve nastali su u Aziji. Ovako to izgleda u najzelenijem azijskom gradu, Singapuru. Vertikalni vrtovi, fasade prekrivene zelenilom, zeleni krovovi, stabla posvuda. Čudesni prizori u pravom gradu spužvi, koji za 10 godina planira zazeleniti 80 posto zgrada.

Kod planiranja azijskih milijunskih gradova prvo se rade oborinski odvodi, uz njih putevi i rekreativne zone, a tek onda građevine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istra se ugledala na kišne vrtove Australije i Amerike. Prije pet šest godina Pula je ovako izgledala za vrijeme jače kiše. Tadašnji gradonačelnik, sada župan, odlučio je nešto promijeniti.

"Išli smo svjesno u taj pothvat koji nije bio lagan. Pula je antički grad, kopati po gradu s brojnim arheološkim nalazima nije lako, trebalo je osigurati financije. Dakle uložili smo preko 200 milijuna kuna u oborinsku odvodnju i na taj način rasteretili postojeći sustav, koji je izgrađen za vrijeme antičkog rima i jedan značajni dio za vrijeme Austrougarske.
To vam je sve ispod zemlje, danas se to ne vidi, ali grad Pula više ne plavi", izjavio je Boris Miletić, župan istarske županije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne vidi se tako niti glavni kanal. A nalazi se ispod ove ceste.

"I na taj način omogućili da dotok vode u ovaj kanal koji prima sve oborinske vode grada Pule, u ovoj niskoj zoni odvučemo u more. S time da smo naknadno u kanal ugradili sustav zapornica, kao neki oblik brana. JU trenutku kada velika količina vode uđe u kanal, zapornica se podiže i na taj način voda otječe u more, a s druge strane sprečava prodor mora u sam kanal", kazao je Igor Stari, direktor Komunalnog društva za 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svemu sudjeluju i krajobrazni arhitekti. Kadulja i lavanda nisu tek tako zasađene baš ovdje.

"One se sade uz rub, znači ondje gdje se najmanje zadržava voda, a u sredini se sade ukrasne trave, koje mogu podnijeti i tri mjeseca suše i tri mjeseca vlage", poručila je Uzelac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad čiji vrtovi i kružni tokovi skrivaju najmodernije sustave u borbi protiv poplave. Pula je jedina hrvatska spužva.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo