MUKE ZA SAMOBORCE / Roditelji bijesni! Srednjoškolce izjednačili s radnicima: Pokaz poskupio s 300 na 535 kuna!

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL, Sanjin Strukic/PIXSELL

Autobusi su loši, nema klime, prokišnjavaju, a cijene su otišle u nebo, kaže za Vijesti.hr majka srednjoškolca iz Samobora

30.9.2019.
14:38
Borna Filic/PIXSELL, Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Osim neredovitih linija, istrošenih i dotrajalih autobusa, kašnjenja i prokišnjavanja, te nekulturnih vozača, Samoborci su se susreli s još jednim problemom. 

"Već duže vrijeme imamo problem s prijevoznikom Samoborček. Autobusi su loši i neispravni, nema klime, prokišnjavaju, a cijene su otišle u nebo, to je kap koja je prelila čašu", govori za Vijesti.hr Renata Gregurić, mama jednog samoborskog srednjoškolca koji je svoj pokaz za deseti mjesec platio duplo skuplje nego inače, bez ikakvog prethodnog upozorenja, bez ikakve obavijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena srednjoškolskog pokaza izjednačena s radničkim

Pokaz umjesto dosadašnjih 300 plaćaju vrtoglavih 535 kuna. Cijena srednjoškolskog mjesečnog prijevoza sada je izjednačena s radničkim. 

Image
Foto: Facebook/Bahatost Samoborčeka
Image
Foto: Facebook/Bahatost Samoborčeka

"Mi roditelji nismo dobili objašnjenje zašto je pokaz poskupio, na što imamo pravo", govori naša sugovornica dodajući kako su upite o poskupljenju slali i Samoborčeku i Gradu Samoboru, no odgovore od nikoga nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon više upita, odgovor od Samoborčeka smo dobili, no u njemu nije naveden razlog povećanja cijena, već samo opravdanje za isti postupak. 

"Naime, na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske i to putem nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, prijevoz srednjoškolaca se sufinancira sa 75 posto troškova međumjesnog prijevoza i navedeni iznos sufinanciranja ostvaruju svi učenici srednjih škola koji su redovito upisali srednju školu i koji kupuju mjesečnu kartu za autobus, pri čemu udaljenost od škole mora biti minimalno pet kilometara. S obzirom da Grad Samobor na temelju potpisanog Ugovora sa Prijevoznicima o subvencioniranju učeničkih srednjoškolskih mjesečnih relacijskih pokaznih markica za 2019. godinu, subvencionira cijenu srednjoškolske mjesečne relacijske pokazne markice sa 25 posto njene ukupne cijene, dok nadležno Ministarstvo subvencionira preostalih 75 posto cijene mjesečne markice, pa nakon što nadležno Ministarstvo i to preko Škola, roditeljima izvrši povrat plaćenog novčanog iznosa od 75 posto cijene mjesečne relacijske pokazne karte, proizlazi kako je ista za srednjoškolca odnosno roditelja u cijelosti besplatna", stoji u službenom priopčenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem u Ministarstvu

Iz grada poručuju kako je problem u Ministarstvu, a ne u njima. Naime, grad Samobor cijene pokaza sufinancira redovno na mjesečnoj bazi s 25 posto, ostalih 75 posto
sufinancira resorno ministarstvo koje novac vraća krajnjim korisnicima. To znači da roditelji srednjoškolaca prvo moraju platiti 402 kune, pa zatim čekati povrat. 

"Poštovani sugrađani, svjesni smo problema do kojeg je došlo uslijed povećanja cijena mjesečnih pokaznih markica za srednjoškolce. Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o sufinanciranju troškova prijevoza učenika srednjih škola za nadolazeću školsku godinu, u iznosu od 75 posto ukupne cijene mjesečne karte. Po izvršenoj kontroli Ministarstvo znanosti i obrazovanja će odobriti financijska sredstva za povrat. Nažalost državna je procedura takva da se isplata povrata novca vrši kvartalno, za razliku od politike Grada Samobora koji svoj dio subvencije u iznosu od preostalih 25 posto cijene, plaća izravno prijevoznicima i time se umanjuje mjesečni iznos koji plaćaju korisnici. Kako smo dosad imali neugodnih iskustava s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, ukoliko se nešto od njihovih obećanja izjalovi, Grad Samobor će kao i uvijek uskočiti te se u konačnici cijene neće za nikoga mijenjati", stoji u odgovoru grada na njihovoj službenoj Facebook stranici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad kriv koliko i Samoborček

Iz grada stoga tvrde da cijene srednjoškolskih pokaza u principu nisu poskupile, jedino je izmijenjen način plaćanja.

"Nakon što Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske izvrši svoju obvezu sufinanciranja 75 posto cijene mjesečnih učeničkih pokaznih karata, građani će svoj novac dobiti nazad, stoga de facto i de iure nije došlo do poskupljenja cijena. Činjenica je kako je pravoremena obavijest građanima izostala, a odgovornost podjednako snose Gradska uprava Grada Samobora i koncesionar javnog prijevoza", javljaju iz Grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrat na kapaljku

No, građani tvrde, problem je, osim u činjenici da ih nitko nije obavijestio o poskupljenju i u tome što povrat novca stiže na kapaljku.

"Koncesionar ima pravo predložiti povećanje cijene, no grad to na određeni način mora odobriti", doznajemo od predsjednika gradskog ogranka HDZ-a, Vladimira Skendrovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako njima nije jasno da nije isto izdvojiti 225 kn i 402 kn. I Ministarstvo koje subvencionira prijevoz u svom proračunu ima izdvojen iznos za 225 kn, a ne 402 kn.
Možda bi i Ministarstvo trebalo obavijestiti o povećanju cijene pokaza. Tko zna hoće li oni uopće vraćati iznos od 402 kn. Možda će njima netko objasniti kako je došlo do promjene cijene kad bi već ne možemo dobiti taj odgovor", samo je jedan od brojnih komentara građana u Facebook grupi "Bahatost Samoborčeka

Iz Grada se nadaju da Ministarstvo obrazovanja ni u ovom slučaju neće raditi iznimku te da će se sufinanciranje nastaviti kao i do sada, a kako bi se riješila polemika organizirana je i tribina na temu javnog gradskog prijevoza koja će se održati danas s ciljem rješavanjem aktualnog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo