BORBA ZA BOLESNE MALIŠANE / Roditelji bračke djece: ‘Vladino rješenje je samo polovično, a iznosi se i niz neistina’

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Sudbina djece ne smije ovisiti o raspoloženju vladajuće struje ili dobroj volji državnih ili privatnih brodara

11.7.2019.
8:45
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala usvojiti zaključak o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom. Međutim, roditelji otočke djece s teškoćama u razvoju iako ga pozdravljaju, upozoravaju da je Vladin zaključak samo polovično rješenje i da prava njihove djece osigurava jedino izmjena unutar Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

‘'Sudbina otočke djece s teškoćama u razvoju ne smije ovisiti o vanjskim faktorima, poput raspoloženja vladajuće struje ili dobre volje državnih ili privatnih brodara, a to se isključivo može jamčiti slovom Zakona'', poručila je udruga 'Brački pupoljci'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, već 10 godina roditelji djece s teškoćama u razvoju nastoje izboriti pravo na besplatan trajekt za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, koji odlaze na terapiju na kopno s obzirom na to da je među roditeljima velik broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze, a kamo li još oko dodatnih 3.000 kuna mjesečno.

Vladajući neprestano najavljuju rješenje, ali do njega nikako da dođe, a u posljednjoj epizodi borbe za pravo djece na dostojanstven život čekanje na cjelovito rješenje koje Vlada najavljuje odbijajući privremeno omogućiti besplatan prijevoz za djecu traje već sedam mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Bračani žele pravdu: Prosvjed za besplatni trajekt za djecu s poteškoćama u razvoju

Image

Bračani žele pravdu: Prosvjed za besplatni trajekt za djecu s poteškoćama u razvoju

Za to vrijeme roditelji djece s otoka nemaju izbora i prisiljeni su većinu svojih prihoda trošiti kako bi njihova djeca uopće mogla pristupiti za život neophodnim zdravstvenim institucijama koje se nalaze na kopnu. Također, zbog potrebe za cjelodnevnom brigom za dijete, u mnogim obiteljima radi samo jedan roditelj što dodatno otežava ionako tešku financijsku situaciju.

Udruga ‘Brački pupoljci’ već mjesecima moli Vladu da donese uredbu kojom bi se po hitnoj proceduri izmijenilo Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu i privremeno do njegove cjelovite izmjene omogućilo besplatan prijevoz trajektom djeci s teškoćama u razvoju na terapije.

  • Izmjene Zakona stižu tek na jesen, a koliko će još trebati do primjene?

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković njihovu zamolbu odbija već mjesecima najavljujući, kao što je to učinio i jučer, da će se zakonskim izmjenama riješiti troškovi prijevoza trajektima ne samo za djecu s poteškoćama u razvoju, nego i za sve osobe s invaliditetom. Butković očekuje da će prijedlog zakonskih izmjena na Vladi biti u rujnu, a u Saboru u listopadu i to u hitnoj procedure. Kazao je i da je pronađeno 15 milijuna kuna za troškove prijevoza svih osoba s invaliditetom te da će taj iznos biti transferiran Agenciji za obalni i linijski prijevoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, roditelji poučeni dosadašnjim iskustvom i umorni od neprestanih obećanja upozoravaju da je Vladin zaključak samo polovično rješenje i da prava otočke djece s teškoćama u razvoju osigurava jedino izmjena unutar Zakona.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

‘’Jedino dugoročno kvalitetno rješenje bilo bi da se odmah i po hitnoj proceduri izmijeni taj jedan jedini članak 47. navedenog Zakona kojim bi se ovo pravo lako omogućilo. Neovisno o tome što će se Vladinim zaključkom osigurati besplatan trajektni prijevoz, i dalje ćemo pažljivo pratiti rad Vlade i Sabora po ovome pitanju te inzistirati na implementaciji naših zahtjeva u cjelovite izmjene Zakona kako dostojanstven život i odlasci otočke djece s teškoćama u razvoju na terapije na kopno više nikad ne bi došli u pitanje. Jednako tako, pazit ćemo da se odluke iz ovog Zaključka uistinu i provode u praksi’’, istaknuli su roditelji bračke djece.

Dobro su, dodaju, zapamtili obećanja i rokove izrečene od strane vladajućih kako će ‘novi’ Zakon ići u javno savjetovanje ovoga ljeta te u saborsku proceduru najkasnije u listopadu i zahtijevaju od ministra Butkovića i čitave Vlade da se toga i drže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Bračani prosvjeduju za besplatni trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju. Sada ih prijevoz djece mjesečno košta i do 3000 kuna.

Roditelji upozoravaju i da je u jučerašnjoj raspravi u Saboru izneseno niz neistina: ‘’Između ostalog se moglo čuti da djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji sa svih hrvatskih otoka još od 2018. godine uživaju 90 posto popusta na trajektni prijevoz zahvaljujući preporuci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naime, ovo je neistina jer se nitko s hrvatskih otoka nije susreo s ovom preporukom u praksi, barem ne onom koja je došla od strane Vlade, već eventualno kroz pojedinačne molbe brodaru o čijoj dobroj volji je ovisilo njihovo odobrenje’’.

  • 'Kažu da na otocima postoje terapije za našu djecu. Voljeli bismo da zastupnici dođu i pokažu nam ih'

Također, kažu, u pojedinačnim raspravama nekih zastupnika i zastupnica jučer se moglo čuti kako na otocima Braču i Hvaru već postoje institucije u kojima se može provoditi terapija za djecu s teškoćama u razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Voljeli bismo da uvaženi zastupnici dođu na naše otoke te nam pokažu gdje se te spomenute institucije nalaze jer ih mi svih ovih godina brige za našu djecu nismo uspjeli pronaći. Upravo zato što ne postoje, ovisimo o terapiji na kopnu za koju naše obitelji troše mjesečno ponekad i više od 3.000 kuna. Budući da je Brač otok relativno blizu Splitu, možemo samo zamisliti kako je tek roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju s još udaljenijih otoka poput, recimo, Hvara, Visa ili pak Lastova gdje su cijene karata još skuplje, a putovanje duže. Iz tih činjenica i teške situacije i izrodila se naša inicijativa za besplatan trajekt za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka’’, podsjećaju roditelji okupljeni u udruzi 'Brački pupoljci'.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo