Jona je stabilno / Roditelji malog Jone za RTL: 'Operacija bi mogla biti ranije, bilo je problema s uplatom'

Jutros su se roditelji suočili s problemom nemogućnosti uplate troškova operacije i smještaja na račun bolnice

2.11.2020.
21:00
VOYO logo

Dječak s rijetkom srčanom manom, maleni Jona, za kojeg je Hrvatska donacijama uspjela u samo nekoliko dana prikupiti više od milijun kuna za liječenje - nalazi se u bolnici za srčane bolesti u austrijskom Linzu. I dok on i njegovi roditelji iščekuju operaciju, jutros je problem nastao zbog nemogućnosti uplate troškova operacije i smještaja bolnici.

Image
nove informacije /

Novi predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava: 'Mali dio respiratora bio je bez struje'. Ministarstvo zatražilo očitovanje

Image
nove informacije /

Novi predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava: 'Mali dio respiratora bio je bez struje'. Ministarstvo zatražilo očitovanje

U bolnici za srčane bolesti u Linzu, 400-ak kilometara udaljenoj od Zagreba, maleni Jona i njegovi roditelji iščekuju petak - dan kada bi trebala biti operacija Jonine rijetke srčane mane. "Danas je bio ultrazvuk srca, rekli su da je što se tog tiče stabilno. Jedino je problem malo jelo, ali ako se nastavi ovako, onda ćemo ga hraniti na sondu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga, austrijski liječnici kažu da bi operacija mogla biti - i ranije.

"Oni njega kontinuirano prate i sad su primjetili porast tlaka. Ovisno znači od situacije oni će izabrati najbolji trenutak kad će biti operacija, tako da se možda čak neće čekati petak". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s uplatom

No, jutros su se roditelji suočili s problemom nemogućnosti uplate troškova operacije i smještaja na račun bolnice. 

"Nažalost to nismo uspjeli zato što ja imam tekući račun, a ne devizni i nemoguće je platiti znači s tekućeg računa", rekli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su iz Banke tražili da Dajana dođe osobno u Zagreb otvoriti devizni račun, u međuvremenu su problem uspjeli riješiti. 68 tisuća doniranih eura prebačeno je na račun bolnice. Slična iskustva ima i otac malene Mile, koja se, nakon 16 mjeseci liječenja rijetkog oblika leukemije u SAD-u, ljetos vratila u Hrvatsku.

"Ako se radi o životu djeteta, ne biraš. Zaista, ne biraš. Evo, ovo je prva moja izjava nakon što smo se vratili. Ovu priču o problemu konverzije, to ne mogu shvatiti da je klinika mogla napraviti problem, odnosno banka da je mogla napraviti problem. Danas, kad u 21. stoljeću kad postoje multivalutni tekući računi i sve ostalo da bi jedan trošak riznice trebao predstavljati zapreku u tako bitnoj stvari - to mi je nadnaravno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mila za sve" 

Kaže, Mila je odlično i živahna je djevojčica, a i priznaje - uplatio je donaciju za pomoć Joni.

"Kao pojedinci iz Zaklade jesmo pomogli, ali ne sa Zakladnim nego sa osobnim sredstvima. Mogu reći da smo tu na raspolaganju svakom kome treba pomoć, da se uvijek može javiti, a ako ne postoje razlozi i i uvjeti da se pomogne financijski, uvijek se može pomoći savjetom", dodao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višak novca uložili su u Zakladu "Mila za sve" kako bi pomogli djeci koja nemaju potrebna sredstva za skupa liječenja u inozemstvu, a koja su u Hrvatskoj još nedostupna.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo