Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Idu u štrajk

Roditelji djece s invaliditetom: 'Žele nas ušutkati, ali ovako dalje ne može. Cijele obitelji su se razboljele'

Traže pravo na bolovanje i plaću umjesto socijane naknade jer su troškovi za osobe s invaliditetom iznimno visoki

Image
Foto: Thinkstock
Sanja Petrović/ 19.11.2019. u 11:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom najavili su prosvjed ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prosvjed će se održati 4. prosinca. Tražili su da se status njegovatelja regulira kao radni odnos prema smjernicama Zakona o radu.

"Roditelji njegovatelji sada primaju socijalnu naknadu za svoj rad. Želimo da to bude plaća kako bi bili kreditno podobni bankama da bismo mogli, primjerice, prilagoditi kupaonicu osobi ili djetetu s invaliditetom, kupiti auto ili osigurati krov nad glavom", kazala je za Vijesti.hr Sabina Lončar, predsjednica udruge Sjena.

"Iznos te socijalne naknade je 2500 kuna. Od toga nitko ne može živjeti a posebice ne mi jer su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta enormno visoki", pojasnila je Lončar i dodala:

"Želimo da roditelji njegovatelji mogu koristiti pravo na bolovanje. To pravo je samo mrtvo slovo u zakonu i nitko ga ne koristi obzirom da isti predviđa u slučaju bolesti roditelja smještaj djeteta u ustanovu. Želimo pravo na izbor hoćemo li mi biti njegovatelj svom djetetu ili raditi neki drugi posao. Isto želimo da i osobe s invaliditetom imaju pravo na izbor tko će im biti njegovatelj. Mi se godinama borimo za te stavke i godinama slušamo samo pusta obećanja. Bili smo na raznim sastancima s ministarstvom. Sutra opet idemo na sastanak od kojega jednako ne očekujemo ništa. Ti sastanci imaju jednu svrhu a ta je da nas se ušutka. Naše obitelji ovako više ne mogu živjeti. I sami su oboljeli jer pomoći nema niodkuda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osim toga, bore se i da se ta naknada ne ukine odmah nakon smrti smrti djeteta jer su istraživanja pokazala da je nakon smrti djeteta roditelju potrebno oko dvije godine da se vrati "ponovno u život". Lončar kaže da je njihov zahtjev da se roditelju dade šest mjeseci "za povratak" jer je to pravo koriste i oni roditelji koji koriste rodiljni dopust, kaže Lončar.

Inače, roditelji njegovatelji djece s invaliditetom prosvjedovali su s istim zatjevima 4. listopada, ali od silnih obećanja nije ispunjeno ništa.

Upravo se čita

Image
pretužno

Užasne i šokantne vijesti od obitelji obožavane Ede iz serije 'Miriše na ljubav'

Stoga su odlučili nastaviti svoju borbu, uz kako kažu dodatnu podršku brojnih udruga. 

Sanja Petrović/ 19.11.2019. u 11:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZ INICIJATIVE ZA RTL.HR

Berošu 'malo čudno' što liječnici nisu prvo razgovarali s njim? 'Ma nije moguće da se opet laže...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba