Idu u štrajk / Roditelji djece s invaliditetom: 'Žele nas ušutkati, ali ovako dalje ne može. Cijele obitelji su se razboljele'

Image
Foto: Thinkstock

Traže pravo na bolovanje i plaću umjesto socijane naknade jer su troškovi za osobe s invaliditetom iznimno visoki

19.11.2019.
11:15
Thinkstock
VOYO logo

Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom najavili su prosvjed ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prosvjed će se održati 4. prosinca. Tražili su da se status njegovatelja regulira kao radni odnos prema smjernicama Zakona o radu.

"Roditelji njegovatelji sada primaju socijalnu naknadu za svoj rad. Želimo da to bude plaća kako bi bili kreditno podobni bankama da bismo mogli, primjerice, prilagoditi kupaonicu osobi ili djetetu s invaliditetom, kupiti auto ili osigurati krov nad glavom", kazala je za Vijesti.hr Sabina Lončar, predsjednica udruge Sjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznos te socijalne naknade je 2500 kuna. Od toga nitko ne može živjeti a posebice ne mi jer su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta enormno visoki", pojasnila je Lončar i dodala:

"Želimo da roditelji njegovatelji mogu koristiti pravo na bolovanje. To pravo je samo mrtvo slovo u zakonu i nitko ga ne koristi obzirom da isti predviđa u slučaju bolesti roditelja smještaj djeteta u ustanovu. Želimo pravo na izbor hoćemo li mi biti njegovatelj svom djetetu ili raditi neki drugi posao. Isto želimo da i osobe s invaliditetom imaju pravo na izbor tko će im biti njegovatelj. Mi se godinama borimo za te stavke i godinama slušamo samo pusta obećanja. Bili smo na raznim sastancima s ministarstvom. Sutra opet idemo na sastanak od kojega jednako ne očekujemo ništa. Ti sastanci imaju jednu svrhu a ta je da nas se ušutka. Naše obitelji ovako više ne mogu živjeti. I sami su oboljeli jer pomoći nema niodkuda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, bore se i da se ta naknada ne ukine odmah nakon smrti smrti djeteta jer su istraživanja pokazala da je nakon smrti djeteta roditelju potrebno oko dvije godine da se vrati "ponovno u život". Lončar kaže da je njihov zahtjev da se roditelju dade šest mjeseci "za povratak" jer je to pravo koriste i oni roditelji koji koriste rodiljni dopust, kaže Lončar.

Inače, roditelji njegovatelji djece s invaliditetom prosvjedovali su s istim zatjevima 4. listopada, ali od silnih obećanja nije ispunjeno ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga su odlučili nastaviti svoju borbu, uz kako kažu dodatnu podršku brojnih udruga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo