nova bitka / Roditelji-odgojitelji burno reagirali na odluku Grada: 'Ovo što smo čuli je nevjerojatno! Ići ćemo opet na sud'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Iz Grada su pripremili novu odluku nakon što im je sud srušio prošlu

29.7.2022.
10:32
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec predstavila izmjene odluke roditelj-odgojitelj i smanjenje novčane naknade koju primaju, odmah su reagirale udruge.

"Ovo što smo danas čuli je nevjerojatno, prikaz nesposobnosti. Što se krije iza takve odluke, čemu takav atak na roditelje-odgojitelje...", rečeno je na konferenciji udruga. Najavili su da će se opet obratiti institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Visoki upravni sud je početkom srpnja ukinuo izmjenu mjere roditelj-odgojitelj, no gradonačelnik Tomašević je tad poručio kako od izmjena Banadićeve odluke neće odustati.

"Opet ćemo se obratiti pravobraniteljici jer ovo je u prvom redu napad na žene, odnosno djecu. Uključit ćemo se u savjetovanje, no oni ništa ne prihvaćaju", poručili su iz udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SMANJIVANJE NAKNADE /

Dolenec: 'Mjera roditelj-odgojitelj ukida se postupno, prvi korisnici izlaze iz nje 30. rujna iduće godine'

Image
SMANJIVANJE NAKNADE /

Dolenec: 'Mjera roditelj-odgojitelj ukida se postupno, prvi korisnici izlaze iz nje 30. rujna iduće godine'

Na koferenciji je bio i Ivica Lovrić, inače i dalje savjetnik u gradskoj upravi, koji je napomeno da je tu u funkciji građana.

"Visoki upravni sud je nadavno donio presudu kojom je odluku proglaso nezakonitom, a to se od strane gradske vlasti namjerno zamagljuje. Ako Gradska skupština opet izglasa ovu odluku, a nema sumnje da hoće, mi ćemo se opet obratiti sudu - Viskom upravnom, ili Ustavnom. I to zato jer je odluka Grada u suprotnosti s hrvatskim zakonima, Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima", kazao je Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je kako je rečeno da će se novom odlukom uštedjeti 207 milijuna kuna na godišnjoj razini, ali s druge strane, kaže, gradskoj upravi curi novac iz proračuna non stop.

Iz Grada su najavili kako se u prvih šest mjeseci od donošenja odluke za korisnike mjere ništa ne mijenja, a onda će se od 31. ožujka iduće godine naknada smanjiti na iznos minimalne plaće. Tri mjeseca kasnije naknada će biti iznos od 50 posto od minimalne plaće sve dok korisnici ne izađu iz mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo