Otpor građana / Roditelji odgojitelji za Direkt: 'Stvari su kritične. Danas ima mjere - sutra je nema. Nama je puno pomogla'

Korisnici ove mjere zalažu se za njezin nastavak, i oni su uvjereni da bez nje neće biti više rođenih u Zagrebu

20.7.2021.
7:30
VOYO logo

Najava nove zagrebačke vlasti da će ukinuti mjeru roditelj-odgojitelj odmah je naišla na otpor i oporbe, ali i građana koji su na tu mjeru računali. Riječ je o tome da svaki roditelj s troje i više djece ima pravo na gradsku plaću od 4200 kuna neto ako se odrekne drugog posla i ostane doma s djecom koja onda ne smiju ići u vrtić.

Mjera je zaživjela izgleda i više nego što se očekivalo pa je njezin godišnji trošak postao veći od pola milijarde kuna jer mjeru koristi već 5330 roditelja. Jedni kažu da mjera čak šteti razvoju djece jer umjesto da se druže s vršnjacima u vrtiću, sjede doma s tatama ili mamama. Drugi pak kažu daje zahvaljujući baš toj mjeri Zagreb jedini grad koji ima veći broj rođene djece nego prije pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peteročlana obitelj Klarić iz Zagreba zajedno je od 0-24. Dobro, sada je i majka na porodiljnom, ali inače najveći dio brige oko djece otpada na 49-godišnjeg Tihomira, jer on je u ovoj kući roditelj - odgojitelj. Najave o obustavi prijama novih korisnika ove mjere, kao i njezino moguće ukidanje, nikako mu se ne sviđaju.

Image
Mjesečna naknada /

Ne žele nove korisnike mjere roditelj odgojitelj: 'Dok ne provjerimo učinke te mjere. Jer, to je demografska mjera'

Image
Mjesečna naknada /

Ne žele nove korisnike mjere roditelj odgojitelj: 'Dok ne provjerimo učinke te mjere. Jer, to je demografska mjera'

"Nemamo nikakvu sigurnost jer oni su poslali poruku da nema sigurnosti. Stvari su kritične. Žena radi u Konzumu, mi smo ušli u to, tu su i krediti i sve. Što sad dalje", rekao je Tihomir Klarić, roditelj odgojitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako joj je suprug malo prije Božića ostao bez posla, ovoj obitelji mjera roditelj-odgojitelj bila je spas. Bez nje teško bi se krpao kraj s krajem.

"Ova mjera je nama puno pomogla što se tiče financijske strane. Meni je porodiljni trenutno 2300 kuna. s ovim njegovim što dobijemo nama su primanja malo manje od 8000 kuna što je za petero ljudi, za obitelj s troje djece jako malo novaca samo kad pogledate režija i druge životne troškove", izjavila je Marija Klarić, majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, gledano od strane nove vladajuće garniture u Zagrebu - ova je mjera neviđeni trošak.

Za 5400 roditelja odgojitelja godišnji se izdvoji pola milijarde kuna, a usporedbe radi, za vrtiće u koje ide 35000 djece 100 milijuna - ili pet puta manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ako pogledamo broj rođenih od 2016. u Zagrebu, kada je pokojni gradonačelnik najavio projekt - mjera nije urodila baby boomom.

Tada je rođeno 8120 beba. Godinu kasnije 44 djece manje. 2018. bila je godina u kojoj se bilježi porast - bilo je 159 beba više. No već 2019 173 manje.
Nema veze što se ne bilježi ikakav veliki demografski rast zbog mjere, iz ove statistike demograf Stjepan Šterc ima drugačiju računicu, mali rast je bolji nego veliki pad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona sasvim sigurno pomaže, zaustavila je trendove u Zagrebu. U usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj ona pokazuje da je imala smisla. Tako da, sasvim sigurno bi smanjio broj rodnosti,kada bi se ovo ukinulo", poručio je Stjepan Šterc, demograf.

Korisnici ove mjere zalažu se za njezin nastavak, i oni su uvjereni da bez nje neće biti više rođenih u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjera kao mjera bi bila puno bolja da je sigurna. Puno veće bi dala rezultate da se s njome ne balansira - danas je ima, sutra je nema. gledajte to je stepenica više. odlučiti se za još jedno dijete, to nije mala stvar", rekla je Klarić.

Zasad još nije sigurno da će se mjera ukinuti za postojeće korisnike, jedino je izgledno da se nitko novi neće moći prijaviti za nju od rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo