kaos na terenu / Roditelji reagirali na izjave Dolenec: 'Roditelj odgojitelj koji sad pokuša upisati dijete u vrtić mora prekinuti svoj status'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Mnogi vrtići nemaju broj 'slobodnih mjesta' koji navode u evidenciji Grada Zagreba na koju se poziva Tomaševićeva dogradonačelnica

10.4.2022.
13:50
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Udruge koje predstavljaju roditelje odgojitelje reagirale su na izjave dogradonačelnice Zagreba Danijele Dolenec u emisiji RTL Danas o vrtićkim kapacitetima u Zagrebu i načinu na koji ih roditelji odgojitelji mogu koristiti. 

Dolenec je, podsjetimo, između ostalog rekla da su korisnici mjere roditelj odgojitelj mogli odmah, po najavi njezina ukidanja, početi upisivati djecu u vrtić i tražiti zaposlenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udrugama roditelja poručuju da Dolenec ne govori istinu te da su iz vrtića dobili informaciju kako dijete mogu upisati tek kad izađu iz mjere. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospođa Dolenec je u više navrata, a opet jučer ponovila kako Odluka o izmjenama mjere roditelj odgojitelj osim mogućnosti zaposlenja sada dozvoljava roditeljima da uz zadržavanje statusa odmah i upišu djecu u vrtiće u kojima još ima 380 slobodnih mjesta. Istina je drugačija.

Naime, Odluka gradonačelnika Tomaševića kojom de facto ukida mjeru roditelj odgojitelj za aktualne korisnike stupa na snagu 1.5. te se tek od tada djeca u dobi od 3-6 godina mogu upisivati u vrtiće uz istovremeno primanje naknade od 1.000 kuna. Svaki roditelj odgojitelj koji sada pokuša upisati dijete u vrtić mora prekinuti svoj status korisnika. Roditelji koji su na temelju istupa Dolenec u medijima zatražili informaciju od vrtića mogu li upisati svoju djecu  - dobili su odgovor da ne mogu, osim ako ne donesu potvrdu da su izašli iz mjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
O NEDOSTATKU VRTIĆA U ZAGREBU /

Dolenec: 'Računamo u ovoj godini na 500 mjesta u vrtićima. Roditelji odgojitelji? Mogli su odmah početi upisivati djecu'

Osim toga, mnogi vrtići nemaju uopće mjesta, niti broj “slobodnih mjesta” koji navode na upite roditelja odgovara evidenciji Grada Zagreba na koju se poziva Tomaševićeva dogradonačelnica.

Kako su Udruga roditelja odgojitelja, U ime obitelji i GI “U djeci je budućnost” zatražile ocjenu zakonitosti odluke Tomaševićeve vlasti da povratno, dakle, unatrag, ukine status roditelja odgojitelja za obitelji koje ga koriste, a brinu se o oko 6000 djece vrtiće dobi koja nisu pohađala vrtić zbog uvjeta mjere – iznimno je važno za roditelje odgojitelje da pričekaju na odluku Visokog upravnog suda ili uvođenje privremene mjere koja će zaštititi njih i njihove obitelji od samovolje Tomaševića i Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da od studenog 2021., od same najave nagle i štetne izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje upozoravamo na realan problem s prostornim i kadrovskim nedostatkom u zagrebačkim vrtićima, a da do današnjeg dana gradska vlast nije učinila ništa za rješavanje istoga, upozoravamo kako bi Grad Zagreb mogao imati ogroman socijalni problem zbog nekoliko tisuća neupisane djece jasličke i vrtićke dobi korisnika mjere roditelj odgojitelj koji bi bili prisiljeni zaposliti se, jer ne mogu živjeti s 1000 kuna mjesečne naknade. Za ostale naše sugrađane također je upitno slobodno mjesto u vrtiću koje će zatražiti za svoje dijete, čime sve to više nije samo problem korisnika mjere roditelj odgojitelj."

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo