Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
IZAZOVAN POČETAK ŠKOLSKE GODINE

Roditelji traže sigurne koridore za djecu: Situacija s početkom nastave u Petrinji ne izgleda dobro

Za pet dana počinje nova školska godina, za učenike iz Srednje škole Petrinja i I. osnovne škole, kako se sada čini, prilično izazovna

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
M.D./ 1.9.2021. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Onaj nesretni Richter jačine 6,4 na samom kraju prosinca 2020. rastavio je dvije petrinjske škole - smještene jedna pored druge - praktički na dijelove. Iako i dalje stoje u komadu, široke brazde na njihovim zidovima sablasno upozoravaju da bi se vrlo lako za jačeg vjetra mogle urušiti kao kula od karata, a dijelovi krovišta koji se nadvijaju nad glave prolaznika prijete sigurnosti.

Učenici u njima nisu bili posljednjih 246 dana, a pitanje je hoće li u njih ući i u idućih 365. Srednja škola Petrinja i I. osnovna škola Petrinja su oštećene te nisu za uporabu, dok se u druge dvije škole - Osnovnoj školi Mate Lovraka i Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića - nastava može održavati.

Za pet dana počinje nova školska godina, za učenike iz Srednje škole Petrinja i I. osnovne škole, kako se sada čini, prilično izazovna, što zbog trenutnog nepostojanja sigurnosnih koridora za njihovo kretanje do škole, pa do nepostojanja adekvatnih objekata u kojima bi mogli bezbrižno pohađati nastavu. Kako će, onda, za njih izgledati povratak u školske klupe?

Polaznici gimnazijskog i strukovnog smjera iz Srednje škole Petrinja nastavu će, objašnjava za RTL.hr ravnatelj Milan Orlić, pohađati u Osnovnoj školi Mate Lovraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Image
Marko Prpic/PIXSELL

(Srednja škola Petrinja, FOTO: Marko Prpic/PIXSELL)

"S njima ćemo izmjenjivati smjene ujutro i popodne. To nije problem za gimnazijski smjer koliko je za strukovne smjerove zbog praktikuma koje smo imali", objašnjava Orlić.

Upravo se čita

Naime, Srednja škola Petrinja djeluje kao kombinirana škola sastavljena od programa opće gimnazije i programa u sektoru poljoprivrede, a to su četverogodišnji programi veterinarski i prehrambeni tehničar te trogodišnji programi mesar, cvjećar i pomoćni voćar, vinogradar, vinar.

Oprema za praktikume je, tvrdi ravnatelj Orlić, ispravna, no moraju stvoriti prostor kamo će je prebaciti. Taj prostor trebala bi biti stara škola kod tvornice Gavrilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ona je nakon potresa donirana Srednjoj školi Petrinja. Uz zgradu škole, površine 2400 m2, donirano je i dvorište ukupne površine preko 8000 m2, a koje je potrebno za izgradnju igrališta, parkirališta te ostale infrastrukture.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Goran Stanzl/PIXSELL

(Stara zgrada škole koju je donirao Gavrilović, FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL)

Posljednjih mjeseci se školsku zgradu kod Gavrilovića preuređuje kako bi se srednjoškolcima u Petrinji omogućio nastavak obrazovanja u suvremenoj školi za 21. stoljeće. Međutim, to baš i ne ide kako bi se čovjek nadao.

"Odrađeno je više od tri i pol tisuće volonterskih sati, obavljaju se pripremni radovi, projektna dokumentacija je gotova. Čeka se raspisivanje nabave. Mi za sada imamo spremnih donacija koje bismo implementirali u tu nabavu. Imamo 20 posto škole riješeno u donacijama, ako ne i više", tvrdi ravnatelj Orlić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kaže kako se sve odužilo više od planiranog jer su planirali da će do nove godine ući u školu.

"To sve stoji, traže se rješenja", kazao je Orlić.

Razmješteni u dvije škole

Robert Groza, ravnatelj I. osnovne škole Petrinja, za RTL.hr objašnjava kako će njihovi osnovnoškolci biti razmješteni u dvije škole te da su organizirali prijevoz autobusima kako bi učenici mogli pohađati nastavu.

Image
prazni razredi

409 škola u Hrvatskoj ima manje od 10 učenika: Bili smo u školi 65 kilometara od Zagreba koju pohađa 14 đaka

"Kako matična škola u centru grada nije za uporabu, imamo područnu školu u selu Hrastovici. To je mala škola koja ima dvije učionice. U nju ćemo poslati prve i druge razrede koji će nastavu pohađati u dvije smjene. Ostali razredi, stručna služba i knjižnica će biti u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića koja je prošla bolje u potresu od naše. Na njoj su radovi pri kraju i nastava bi u njoj trebala početi 6. rujna", kazao je Groza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako su se pojavile informacije da postoji mogućnost da se nastava u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića, koja je smještena u širem centru grada, odgodi na tjedan dana zbog sanacije škole nakon potresa, za RTL.hr iz nje poručuju da nastava počinje 6. rujna i to za sve njihove učenike i učenike I. osnovne škole. 

Image
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Image
Edina Zuko/PIXSELL

(I. osnovna škola Petrinja, FOTO: Edina Zuko/PIXSELL)

No, kada počinje obnova I. osnovne škole? Još u siječnju mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto je u Petrinji najavio da će Mađarska obnoviti I. osnovnu školu, odnosno izgraditi novu. 

"Čekamo da idejni projekt do nas dođe službenim kanalom preko mađarske ambasade. To je sad na razini dviju vlada, a nakon toga bi radovi trebali početi", kazao je Groza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dogovor je, kaže, da se u rujnu položi kamen temeljac nove škole.

"Kako sada stvari stoje, to bi se u rujnu i moglo dogoditi", tvrdi Groza. 

Pao broj upisanih učenika

Na pitanje o tome kako stoje s upisima školaraca ove školske godine, Groza objašnjava da je upisano 15 posto manje učenika nego prošle godine.

"Na upisu smo prošle godine imali 418 učenika, ove godine 355", govori Groza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kaže i kako se mnogi učenici iz svih razreda osnovne sele zbog situacije u kojoj se grad nalazi nakon potresa. 

Slična je situacija i u Srednjoj školi Petrinja.

"Upis je ove godine loš, za gimnaziju i strukovnu je na 50 posto. Ono što je bitno je da je više od jednog razreda osmaša, i to odlikaša, najbolje djece, otišlo u Zagrebačku i druge županije. To su odlikaši koji su upisali škole u Zagrebu, Križevcima, gdje su već imali opcije za stanovanje. Ima takvih kojima su kuće ispravne, ali tko si je mogao priuštiti tražio je bolje rješenje, a bolje rješenje je ići u školu u Zagrebu koja je ful fit nego u zamjenski prostor gdje ćeš ići kroz grad i ne znaš hoće ti pasti što na glavu", objašnjava Orlić.

Upravo to pitanje - pitanje sigurnosti od oštećenih objekata koji prijete školarcima, ali i svim prolaznicima u Petrinji, jedno je od važnijih pitanja koje je isplivalo na površinu povodom početka nove školske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sigurnosni koridori za učenike

Prije tjedan dana inicijativa građana Petrinjsko proljeće održalo je sastanak s gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes, državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Tomislavom Mihotićem, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordanom Hanžekom i načelnikom Stožera CZ Grada Petrinje Zvonimirom Ljubičićem, a na kojem se potegnulo pitanje sigurnosnih koridora za učenike. 

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Image
Jurica Galoic/PIXSELL

(FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL)

Marta Kalfić iz Petrinjskog proljeća za RTL.hr je rekla kako inicijativa još od veljače inzistira na sigurnosnim koridorima. 

"Oni su gorući problem u gradu. Školska godina počinje za šest dana, a u gradu nisu osigurani uvjeti za siguran prolazak učenika do škole. Petrinja je ostala bez jedne srednje i jedne osnovne škole. Postignut je dogovor gdje će se učenici smjestiti, no ostao je problem sigurnosnih koridora. Na sastanku s gradonačelnicom dobili smo obećanje kako će se do početka nastave osigurati sigurnosni koridori, ali za nas je to bio ambiciozan plan jer smo se bojali zbog prijašnjih obećanja koja nisu ispunjena da se neće ispuniti i ovo", objašnjava Kalfić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kaže kako bi sigurnosni koridori trebali biti postavljeni u Turkulinovoj ulici, Gajevoj ulici, Gupčevoj i Radićevoj ulici.

"To su pravci gdje bi djeca mogla doći sigurno do škole", tvrdi Kalfić.

Kaže i kako im je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Petrinje kazao da je mapa sigurnosnih koridora izrađena te da su označena mjesta na koji će oni biti postavljeni. 

Krenuli postavljati skele

Kontaktirali smo načelnika Ljubičića koji nam je jučer kazao da s projektantom obilazi grad te da se na sigurnosnim koridorima radi.

"U Turkulinovoj se danas kreću raditi tuneli. Hoće li oni biti gotovi do ponedjeljka, to ne mogu garantirati. Tog posla prihvatio sam se prije pet dana sa statičarem iz Petrinje Alenom Kadićem i njegovim kolegom Kusalecom iz Zagreba. Obišli smo sve lokacije, a projektanti slikaju svaku kuću", kazao je.

Istaknuo je i da su skele krenule postavljati, a ako ne budu gotove do ponedjeljka tražit će da se nastava održi online. Kazao je i da se roditelji moraju uključiti i djecu uputiti kuda i kako da se kreću. 

Ljubičić je objasnio da će koridori biti postavljeni tako da će na jednoj strani ulici biti postavljene skele, dok će druga strana ulice biti zatvorena. 

Sigurnosni koridori će, objašnjava, biti postavljeni u Turkulinovoj, Radićevoj, Gupčevoj i Gajevoj ulici, te u dijelu Nazorove i Filipovićeve ulice.

"Nazorova ulica u centru grada se neće otvoriti jer ljudi ne daju suglasnost za uklanjanje opasnih gornjih katova. Napravit ćemo alternativne rute", kazao je.   

Poslali smo i upit Gradu Petrinji te su odgovorili da su radovi na sigurnosnim koridorima počeli i bit će gotovi u najskorijem mogućem roku. Isto potvrđuje i Mladen Pavić, glasnogovornik Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa. 

"Sigurnosni koridori bit će riješeni ovaj tjedan", tvrdi Pavić.

A trebali su, primjetit će građani Petrinje, biti riješeni već odavno. Barem u jednom od ovih posljednjih 30 i kusur tjedana.

M.D./ 1.9.2021. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba