do 31. srpnja / Rok za predaju zahtjeva za oprost duga produžen za mjesec dana

Image

Rok za predaju zahtjeva za oprost duga do 35.000 kuna, kao i rok u kojem vjerovnici mogu pristupiti Sporazumu za ublažavanje finacijskih poteškoća najsiromašnijim kategorijama građana, koji ističe krajem lipnja, produžit će se za još mjesec dana, odnosno do 31. srpnja, doznaje se iz Ministarstva socijalne politike i mladih

24.6.2015.
14:35
VOYO logo

Od veljače, od kada je sporazum na snazi, u poslovnicama Fine evidentirano je ukupno 16.256 zahtjeva za oprost duga iz obje kategorije građana - A i B, od čega ih je 10.848 odobreno.

Od tog broja 4.029 ih je u kategoriji B, čija su mjesečna primanja do 2.500 kuna za samca ili 1.250 kuna po članu obitelji i koji nemaju druge imovine osim nekretnine u kojoj žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali su u kategoriji A, a to su najugroženiji građani, korisnici neke od socijalnih naknada. U obje kategorije uzimaju se u obzir dugovi građana kojima su računi blokirani najmanje godinu dana, odnosno do 30. rujna 2014.

Na šalterima Fine do sada je ukupno izdano 32.989 pregleda duga, dokumenata koji sadrže podatke o dužniku, vjerovnicima, iznosu glavnice i trajanju blokade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše ih je bilo u Zagrebu - 6.470, slijedi Split s 3.559, potom Bjelovar 3.364, Osijek 2.830 i Rijeka 2.148, dok je najmanje pregleda zabilježeno u Šibeniku, Gospiću i Dubrovniku, ispod 500.

Prije nego je u veljači donijela Sporazum za ublažavanje finacijskih teškoća najsiromašnijim kategorijama građana, Vlada je iznijela procjene da bi otpisom duga do 35.000 kuna moglo biti obuhvaćeno oko 60.000 građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dostupnim podacima, taj je broj gotovo šesterostruko manji. Primjerice, tek je svaka trideseta osoba iz skupine dužnika koji nisu primatelji socijalne pomoći podnijela zahtjev za oprost.

Od ukupnog iznosa duga, 25.000 kuna odnosi se na dugove prema tvrtkama u kojima je država većinski vlasnik, poput HEP-a, HRT-a, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda i dr., dok se ostali dugovi do 10.000 kuna odnose na teleoperatere, liječnike, veterinare, odvjetnike, javne bilježnike, revizore, porezne savjetnike, arhitekte i druge samostalne djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum o mjerama za oprost duga do sada je potpisalo 288 vjerovnika, među kojima su četiri županije, 78 gradova, 86 općina, 13 banaka i jedna štedionica, šest teleoperatera, 23 trgovačka društva i druge pravne osobe od strateškog i posebnog interesa za RH, 77 trgovačkih društava i udruga, te Ministarstvo financija.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo