ČEKA SE SLUŽBENA POTVRDA / RTL analizira: Fortenova prodaje Ledo, Belje preuzima Meggleov biznis

Meggle i Fortenova grupa pregovaraju o tome da proizvodne pogone preuzme njihova tvrtka Belje

20.10.2020.
20:00
VOYO logo

Tri mjeseca od najave odlaska njemačke tvrtke iz Hrvatske i prekida poslovanja kod nas, iz Vlade stižu vijesti koje za mljekaru predstavljaju svjetlo na kraju tunela.

Image
Kako je poslovati u RH /

Meggle nije jedini. I druge velike tvrtke razmišljaju o odlasku iz Hrvatske: Potraga istražuje zašto i što im drugi nude

Image
Kako je poslovati u RH /

Meggle nije jedini. I druge velike tvrtke razmišljaju o odlasku iz Hrvatske: Potraga istražuje zašto i što im drugi nude

"Nama je drago da je Fortenova grupa kroz Belje krenula u preuzimanje te mljekare i mislim da je to jako dobro i da će većina ljudi koji tamo radi ostati na svojim radnim mjestima i to je jako dobro", poručio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalji ugovora trebali bi biti poznati uskoro, no 70 posto od 180 radnika i radnica tvornice, najavljuje se, zadržat će svoj posao, a i 282 farmera koji mljekari isporučuju sirovo mlijeko trebali bi odahnuti.

"Sad se nada probudila itekako što se tiče toga, sad nam je malo lakše, međutim kad to bude riješeno onda ćemo odahnuti i idemo punim plućima onako kako smo si zacrtali", ističe stočar Josip Ostojčić jer su itekako bili zabrinuti kada ih je pogodila vijest o odlasku Megglea.

Mnogi su odustali od širenja proizvodnje, a neki su čak i prelomili te odlučili poslati krave u klaonice jer su sumnjali da će se naći netko tko će poput njemačkog poduzetnika ponuditi takve uvjete.

"Isplata je bila uredna, kao i do sada nikakvih nije bilo promašaja i fulanja, sve je bilo u dan - u sat bih mogao reći'', kaže Ostojčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadaju se da će uskoro saznati uvjete prodaje s budućim vlasnikom mljekare jer Meggle konačno i sigurno odlazi 31. prosinca.

"Strani ulagači u Hrvatskoj ne donose svoje odluke temeljem afektivnog odnosa, domoljubnog prema Hrvatskoj. Donose ih na temelju rezultata poslovnih planova, troškova, širih planova, vlastitog restrukturiranja, procjenjivanja gdje u kojoj zemlji treba imati nekakav poslovan proces", kazao je Plenković.

No zašto je stranim ulagačima Hrvatska poduzetnička klima neisplativija od susjednih Srbije i BiH gdje je Meggle zadržao proizvodnju, problem je koji će Vlada morati rješavati. Do tada, dobru vijest o tome da će mljekaru preuzeti domaća tvrtka, farmeri će proslaviti jer bila bi ogromna šteta da Slavonija ostane bez mljekare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve bi službeno moglo biti objavljeno možda već i ovoga tjedna

''Mislim da nikoga ne bi trebalo iznenaditi ako se za nekoliko dana, pa čak već i ovoga tjedna, ova priča i službeno potvrdi od ove kompanije u svim svojim elementima kao nešto što je doista točno'', kazao je javljajući se za RTL Danas RTL-ov reporter Boris Mišević nadovezujući se na prilog RTL-ova reportera Tina Kovačića.

Ako Fortenova odluči prodati Ledo, tada najvjerojatnije neće morati prodavati Konzum i Jamnicu

''Treba podsjetiti da je Fortenova grupa od one izvanredne uprave Agrokora do danas proživjela jako snažnu transformaciju. Primjerice, dug koji je bio kompliciran i skup - bili su dužni prema 70 kreditora, a danas su dužni samo prema dva kreditora, imaju puno jednostavniji i jeftiniji dug od tih milijardu eura. Dakle, što se tiče vlasničke strukture, ona je također jednostavnija - dvije trećine vlasništva prije se moralo naći među 200 dioničara, a sada se za dvije trećine vlasništva, što je jako bitno kod donošenja ovakvih odluka kao u slučaju Megglea, mora naći samo tri dioničara - Rusi, Amerikanci, PPD i jako je bitno za stavljanje u kontekst cijele ove priče i njezino shvaćanje - Fortenova grupa je dobila za Ledo jako dobre ponude i ako odluče - to još nije službeno potvrđeno - ali ako odluče prodati Ledo, taj će novac biti iskorišten za daljnje saniranje duga i za ulaganje u profitabilnost i razvoj kompanije, a strašno bitna informacija je da ako Fortenova bude prodala Ledo, tada najvjerojatnije neće morati prodavati Konzum i Jamnicu i to je jedan novi smjer, transformacijski smjer kojim Fortenova očito vrlo snažno ide dalje'', zaključio je Mišević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo