Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Možete izabrati opskrbljivača

RTL ANALIZIRA Kome će i koliko 1. travnja poskupjeti, a kome pojeftiniti plin? Najgore prolaze Zagrepčani, a ...

Hera je objavila nove cijene za 32 distribucijska područja diljem Hrvatske. Od 1. travnja pa do kraja godine u 11 njih plin poskupljuje, a u 21-om pojeftinjuje.

Ivan Vrdoljak/ 25.3.2021. u 7:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od 1. travnja u Hrvatskoj vrijede nove cijene plina, ali neće biti iste za sve! Nije to prvotravanjska šala: Hrvatska energetska regulatorna agencija na prošlotjednoj je sjednici donijela odluku kojom se mijenjaju cijene opskrbe kućanstava plinom do kraja ove godine.

U Zagrebu i velikim gradovima plin će poskupjeti, a pojeftinjuje u manjima poput Koprivnice. Hera je objavila nove cijene za 32 distribucijska područja diljem Hrvatske. Od 1. travnja pa do kraja godine u 11 njih plin poskupljuje, a u 21-om pojeftinjuje. Razlog su promjene troškova nabave i opskrbe plinom za kućanstva koja koriste javnu uslugu - pa konačne cijene ovise i o opskrbljivaču na čijem se području nalazite.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Najveće poskupljenje u Zagrebu

Tako plin najviše poskupljuje za kućanstva u Zagrebu - 10 posto. Slijedi Osijek sa 6, rijeka sa 4, Varaždin i Zabok sa 3, dok će u Orahovici cijena biti viša oko 2.7 posto.
3.Istovremeno plin najviše pojeftinjuje u Koprivnici, oko 4 i pol posto. Slijede sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja, Slavonski brod, Kutina i Krapina.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

No, koliko ćete potrošiti ili uštedjeti na godišnjem iznosu računa za plin? 

Uzmemo li za prosjek potrošnju od 15 tisuća kilovatsati godišnje, to znači da će kućanstva u Zagrebu gdje najviše poskupljuje - plin od prvog travnja plaćati dodatnih 497 kuna na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stanovnici Koprivnice istovremeno će plaćati 218 kuna manje nego dosad.

Image
Foto:
Image

Zanimljivo, tik do Zagreba gdje cijene rastu, u Svetom Ivanu Zelini građani će uštedjeti 210 kuna jer Zelina ima drugog opskrbljivača.

Upravo se čita

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Sličnu situaciju imamo i u Slavoniji – dok u Osijeku plin poskupljuje za 307 kuna na godinu, u Slavonskom Brodu pojeftinuje za 167 kuna.

Riječanima računi rastu za 249 kuna godišnje, a Dalmatincima u Zadru, Šibeniku i Splitu za 41 kunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ove brojke smo izračunali preko HERINE aplikacije, a regulatorna agencija podsjeća kućanstva da mogu odabrati žele li kupovati plin od opskrbljivača u obvezi javne usluge, ili slobodno na tržištu od bilo kojeg dostupnog opskrbljivača plinom. Pri tome se uvijek smijete i predomisliti, odnosno vratiti s tržišnih uvjeta na javnu uslugu. 

Ivan Vrdoljak/ 25.3.2021. u 7:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Svjetsko, a naše!

Splitska manekenka Hana Griželj oduševila Donatellu Versace i lansirala se uz bok Gigi Hadid i Emily Ratajkowski

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba